Sari la conținut
Home » Vulturul Harpia

Vulturul Harpia

In mitologia greaca, harpiile sunt monstri feminini, care apartin generatiei divine primordiale, cea de dinaintea olimpienilor. Potrivit wikipedia.org, la inceput, au fost doua, apoi numarul lor sporeste, devenind trei. Aveau chip de femeie batrana si corp de pasare, cu aripi mari si gheare ascutite. Rapeau sufletele mortilor.Harpiile sunt reprezentate carand persoane spre lumea subterana, pedepsindu-le sau torturandu-le. Persoanele pe care le luau cu ele nu mai erau vazute niciodata.Miroseau ingrozitor si erau vesnic flamande.In concluzie, harpiile intruchipeaza actiunea devastatoare a viciilor si a rautatii umane, iar despre o femeie care este rea si hrapareata, se spune ca este o harpie!

sursa foto - https://en.wikipedia.org
sursa foto – https://en.wikipedia.org
In zilele noastre, harpia (Harpia harpyja) este una dintre cele mai mari si puternice pasari de prada din lume, un vultur imens si emblematic al padurilor din America Centrala si de Sud.
sursa foto - https://en.wikipedia.org
sursa foto – https://en.wikipedia.org
Zooland.ro descreie vulturul harpie ca avand o coada lunga si lata si aripi rotunjite, cu o anvergura de pana la 2 metri. Ciocul mare si negru al harpiei este puternic incovoiat. Picioarele si degetele acesteia sunt mari si robuste si au gheare masive. Impreuna cu marimea corpului, aceste arme impresionante fac din vulturul harpie un pradator formidabil. Harpia adult are partile superioare ale corpului de culoare negricioasa, iar capul si gatul sunt de culoare gri si o creasta dubla neagra pe care o tine de obicei ridicata. Penele de pe fata harpiei formeaza un disc facial.
sursa foto - https://en.wikipedia.org
sursa foto – https://en.wikipedia.org
Partile inferioare ale harpiei sunt de culoare alba si are o banda neagra si lata de-a latul pieptului si pete negre pe pulpe. Coada este de culoare neagra cu trei benzi gri si cu varful alb. Partea inferioara a aripilor este barata alb cu negru. Ochii harpiei sunt cenusii spre caprui, iar picioarele acesteia sunt galbene.Ca pradator puternic, harpia vaneaza animale de marime medie, in special mamifere arboricole, cum ar fi maimutele si lenesii, dar si animale terestre cum ar fi caprioare, pecari, aguti, armadilo. De asemenea, Harpia vaneaza si o varietate mare de pasari si reptile cum ar fi papagali, serpi si iguane.Vulturul harpie se gaseste in zone extinse din America Centrala si de Sud, din sudul Mexicului pana in Paraguay, Sudul Braziliei si in nord estul Argentinei. Pe de alta parte habitatul harpiei din zona de distributie este destul de restrans si s-ar crede ca este specie disparuta in unele zone din America Centrala.Pe lista IUCN, Harpia este clasificata ca fiind aproape amenintata cu disparitia. Distrugerea habitatului si vanatoarea sunt cele mai mari amenintari pentru aceasta pasare cu un ritm lent de reproducere.