Sari la conținut
Home » Visla cu par scurt si par sarmos / Hungarian Vizsla, Mogyer Vizsla, Vijla Maghiara

Visla cu par scurt si par sarmos / Hungarian Vizsla, Mogyer Vizsla, Vijla Maghiara

  • de


Greutate: 22 – 30 kg
Inaltime: 53 – 62 cm
Origine: Ungaria,

Istoric rasa Conform descrierilor din manuscriesele din secolul al XIV-lea caini asemanatori au existat in Europa Centrala de aproape 1000 de ani. In secolul al XIX-lea rasa a fost ameliorata mai ales cu Pointerul si Bracul german, obtinandu-se exemplarele actuale. Dupa Primul Razboi Mondial rasa a fost in prag de disparitie dar impatimitii rasei au reusit sa o salveze.

Descriere Fizica Este un caine de talie medie spre mare, musculos, puternic cu un aspect nobil. Are capul proportional cu corpul, craniul lat, usor bombat, botul este egal ca lungime cu craniul, nasul drept si maroniu. Ochii sunt de marime medie, destul de proeminenti si de culoare inchisa. Urechile in forma de V, lungi, sunt rotunjite la varfuri si lasate pe langa cap. Coada este de grosime medie, taiata la 2/3 din lungime si purtata orizontal cand se misca si lasata in repaos. La varietatea cu par scurt acesta este neted, bine lipit de corp, fara puf, scurt si de culoare auriu inchis.

Personalitate Este un caine sensibil, inteligent, echilibrat, dornic sa inveze. Ascultator si devotat stapanului, este afectuos si iubitor cu copii, atent si-i latra pe straini, fara a fi agresiv cu ei. Se intelege bine cu alti caini si alte animale din gospodarie.

Ingrijire La varietatea cu par scurt blana trebuie periata mai des in perioada de naparlire cu o perie de cauciuc pentru a inlatura firele de par moarte. La varietatea cu par sarmos sunt necesare trimari manuale ocazionale, cand este nevoie. Trebuie indepartat parul in exces dintre pernutele de la picioare.

Conditii de viata Este un caine cu un nivel ridicat de activitate caruia ii place sa faca multa miscare, sa aiba ocupatie. Este recomandat persoanelor active si care-si pot face timp pentru caine, pentru a-l scoate la plimbari lungi, sa-l lase sa alerge, sa faca aport, sa inoate. Poate fi tinut si intr-un apartament daca face zilnic miscarea de care are nevoie fizic si psihic, fiind linsitit apoi. Se simte insa mai bine intr-o curte ingradita unde se poate misca in voie. Are nevoie de dresaj si socializare.

Dresaj Acest caine se dreseaza destul de usor pentru ca doreste sa invete si vrea sa fie pe plac stapanului. Dresajul trebuie sa fie bland, dar consecvent, echilibrat.

Utilitate Este un caine ce poate fi folosit la orice fel de vanatoare, un foarte bun aportator atat pe uscat cat si in apa. Este un bland si afectuos companion.