Martisorul, casa superba cu 20 de camere pe care Tudor Arghezi a construit-o in mai mult de zece ani, in Bucuresti, gazduia o vedeta in toata regula.

Zdreanta era, potrivit adevarul.ro, cel mai cunoscut caine din curtea familiei Arghezi, dar si cel mai iubit, dupa cum povestesc apropiatii familiei.

Asadar, potrivit sursei mentionate, constructia Martisorului, asa cum a fost botezata impunatoarea casa, a inceput in anul 1926, atunci cand scriitorul a decis sa cumpere vreo doua hectare de teren chiar pe Dealul Piscului, cel mai inalt punct al Bucurestiului din acea vreme. A inceput sa construiasca, usor-usor, camera dupa camera si intreaga constructie a durat in jur de 12 ani.

arghezi si zdreanta
Arghezi si Zdreanta

Citește și:

Arghezi a creat intr-o camera mica, aranjata cu bun gust si facuta special parca pentru a-l indemna pe marele scriitor sa astearna pe hartie litere care s-au transformat in opere de arta.

Curtea familiei era plina de animale. Catei si pisici traiau in ograda poetului, iar cel mai iubit caine al familiei era celebrul Zdreanta, animalul caruia i-a dedicat si celebra poezie.

Zdreanta

L-ati vazut cumva pe Zdreanta,

Citește și:

Cel cu ochii de faianta?

E un caine zdrenturos

De flocos, dar e frumos.

Parca-i strans din petice,

Ca sa-l tot impiedice,

Ferfenitele-i atarna

Si pe ochi, pe nara carna,

Si se-ncurca si descurca,

Parca-i scos din calti pe furca.

Are insa o ureche

De pungas fara pareche.

Da tarcoale la cotet,

Ciufulit si-asa laiet,

Asteptand un ceas si doua

O gaina sa se oua,

Care canta cotcodace,

Proaspat oul cand si-l face.

De cand e-n gospodarie

Multe a-nvatat si stie,

Si, pe branci, taras, grabis,

Se strecoara pe furis.

Pune laba, ia cu botul

Si-nghite oul cu totul.

– „Unde-i oul? a-ntrebat Gospodina.

– „L-a mancat!”

„Stai nitel, ca te dezvat

Fara matura si bat.

Te invata mama minte”.

Si i-a dat un ou fierbinte.

Dar decum l-a imbucat,

Zdreanta l-a si lepadat

Si-a-njurat cu un latrat.

Cand se uita la gaina,

Cu culcusul lui, vecina,

Zice Zdreanta-n gandul lui

„S-a facut a dracului!”

Deseori, plimbandu-se pe domeniul pe care il stapanea, Tudor Arghezi vedea cum prin gardul casei sale se strecurau catei sau pisici, iar poetul spunea razand: “Macar de-ar fi porci, sa ne bucuram de Craciun”.

Astazi, celebrul Zdreanta se odihneste, la fel ca stapanii sai, in curtea Martisorului, aici unde, in urma cu ani buni, era “stapanul suprem al animalelor”.

Zdreanta s-a nascut pe 25 mai 1942 si a trait 16 ani, pana in 1958. A fost ingropat in curtea casei familiei Arghezi, insa reprezentantii Martisorului sustin ca nu stiu daca celebrul catel a fost ingropat chiar aici unde astazi este amenajat mormantul sau. “Inainte nu era obiceiul ca un animal sa fie ingropat in fata casei, aici unde se spune ca ar fi ingropat Zdreanta. Probabil a fost ingropat undeva in spatele curtii, dar aici au decis sa amenajeze un fel de mormant pentru el”, sustin reprezentantii muzeului.

Sursa foto: adevarul.ro

Setari cookie