Sari la conținut
Home » Un psiholog canin a descoperit care este cea mai inteligentă rasă!

Un psiholog canin a descoperit care este cea mai inteligentă rasă!

Un psiholog canin a descoperit care este cea mai inteligentă rasă!

Un psiholog canin a descoperit care este cea mai inteligentă rasă! Relația strânsă dintre oameni și câini a evoluat de-a lungul mileniilor, transformând acești prieteni loiali în companioni de nădejde.

Un aspect fascinant al personalității câinilor este inteligența lor variată, care poate fi evaluată prin diverse criterii.

Un psiholog canin a descoperit care este cea mai inteligentă rasă!

Psihologul canin Stanley Coren a dezvoltat un studiu complex asupra inteligenței funcționale a câinilor, împărțindu-i în diferite categorii în funcție de abilitățile lor de învățare și executare a comenzilor.

Cei mai inteligenți câini, conform criteriilor lui Coren, se remarcă prin abilitatea de a învăța o comandă nouă după doar câteva repetări și de a asculta acea comandă în peste 95% din situații.

Pe prima poziție a acestei liste se află Border Collie, o rasă cunoscută pentru agilitatea și inteligența sa remarcabile.

Pudelul și Ciobănescul German completează podiumul. Fiind urmați de alte rase de prestigiu precum Golden Retriever, Dobermann și Labrador Retriever.

Eșalonul al doilea aduce în discuție câini cu o inteligență funcțională excelentă. Capabili să învețe o comandă nouă după 5-15 repetări și să o execute cu o precizie de cel puțin 86%.

Printre acești câini se numără Corgi galez Pembroke, Schnauzer Pitic, sau Springer Spaniel Englez, manifestând un grad înalt de adaptabilitate și receptivitate la instrucțiuni.

În eșalonul al treilea, întâlnim câini cu o inteligență funcțională peste medie, care pot asimila o comandă nouă după 16-26 de repetări și o execută cu o precizie de cel puțin 70%.

Inteligența funcțională a câinilor se dovedește a fi un domeniu amplu și variat

Aici se regăsesc rase precum Retrieverul de Chesapeake Bay, Puli sau Yorkshire Terrier, aducând o varietate de talente și abilități.

Eșalonul al patrulea aduce în discuție câini cu o inteligență funcțională medie. Capabili să învețe o comandă nouă după 25-40 de repetări și să execute comanda în cel puțin 50% din cazuri.

Această categorie include rase precum Wheaten Terrier cu Păr Neted, Bedlington Terrier sau Husky Siberian. Reflectând diversitatea în capacitățile de învățare și executare a comenzilor în lumea canină.

Astfel, inteligența funcțională a câinilor se dovedește a fi un domeniu amplu și variat, oglindind bogăția și complexitatea relației lor cu oamenii, conform incredibilia.ro.