De 3190 Vizualizari

Un peşte în vârstă de 200 de ani, prins de un pescar în Alaska

Un peşte din specia Sebastes borealis (peştele pietrar), cu o longevitate de invidiat – aproximată la 200 de ani, a fost pescuit din Pacificul de Nord, în apropierea coastelor statului american Alaska, de un pescar din Seattle, Henry Liebman, stabilind probabil recordul pentru cel mai bătrân peşte prins vreodată, conform unui material publicat de LiveScience.

În anul 1813, cu cinci ani înainte de naşterea părintelui comunismului, Karl Marx, Napoleon se războia lângă Leipzig cu o armată austro-prusaco-rusă, romanul lui Jane Austen „Mândrie şi Prejudecată” era publicat în premieră la Londra, iar Simon Bolivar conducea eliberarea Venezuelei şi intra în Merida, fiind proclamat „El Libertador”. În acest context zbuciumat se năştea, undeva în apele Pacificului de Nord, un peşte pietrar.

Două secole mai târziu, acelaşi peşte pietrar a sucombat în undiţa pescarului Henry Liebman.

Conform lui Troy Tydingco, de la Departamentul pentru Vânătoare şi Pescuit din Alaska, recordul de longevitate pentru un peşte pietrar pescuit este de 175 de ani, însă acel exemplar „era mult mai mic decât cel prins de Henry”.

„Acel peşte avea 83 de centimetri lungime, pe când cel prins de Henry are aproape 104 centimetri, aşa că poate fi mult mai bătrân”, a explicat Tydingco.

Oamenii de ştiinţă urmează să determine cu exactitate vârsta acestui exemplar prin examinarea unui os din componenţa urechii interne, denumit otolit, pe care se formează inele de creştere similare celor din trunchiurile de copac.

Cel mai bătrân animal descoperit până în prezent este o micuţă scoică din specia Mercenaria mercenaria, din apele din apropiere de Irlanda, care avea o vârstă estimată la 400 de ani.

Cântărind 17,73 kilograme, peştele pietrar prins de Liebman deţine şi recordul de cel mai mare peşte din această specie prins vreodată.

Un singur comentariu

  1. Ioana Munteanu spune:

    Vai, săracul peşte! Era un monument al naturii şi al memoriei! Trebuia să fie eliberat!

Comenteaza articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

* Accept ca numele si adresa de email furnizate de mine sa fie folosite pentru a participa la sectiunile de comentarii din paginile animalzoo.ro

 

powered by Binbox

X