Sari la conținut
Home » Tusea în rândul câinilor. Iată care ar putea fi cauza și când ar trebui să mergeți la veterinar. Video

Tusea în rândul câinilor. Iată care ar putea fi cauza și când ar trebui să mergeți la veterinar. Video

Tusea în rândul câinilor care este transmisă prin contactul direct cu alți patrupezi în anumite medii cu grad ridicat de risc este cea mai frecventă sursă de tuse.

Este recomandat să vizitați medicul veterinar, astfel încât să aflați mai multe informații și un tratament de urmat, în cazul în care este necesar, care să vă ajute cățelul să se refacă cât mai repede.

Nu contează dacă se întâmplă în mijlocul nopții sau după masă: Un câine care tușește este surprinzător. Dar nu este întotdeauna un motiv de alarmă.

Există zeci de motive pentru care câinele dumneavoastră ar putea tuși, spune Michael Stone, DVM, DACVIM și profesor clinic asociat la Cummings School of Veterinary Medicine de la Universitatea Tufts. Este posibil ca prietenul tău să fi mâncat ceva greșit sau să fie cu adevărat bolnav.

Dacă tusea este neobișnuită, mergeți la medicul veterinar

Dacă tusea câinelui dumneavoastră este ieșită din comun, este timpul să apelați la un medic veterinar. Stone, de exemplu, îi întreabă pe părinții câinilor despre trei factori principali: durata tusei (de cât timp apare); frecvența (cum tușește câinele tău); și progresia (dacă se înrăutățește).

„Dacă începeți să auziți o tuse, probabil că aș interveni imediat, deoarece nu este un lucru cu adevărat obișnuit”, spune el pentru Daily Paws.

Tipuri de tuse în rândul câinilor

Când câinele tușește, observați cum sună, deoarece acest lucru îi poate fi util medicului veterinar pentru a înțelege ce se întâmplă cu sănătatea patrupedului. Luați în considerare fiecare dintre aceste sunete, astfel încât să le puteți descrie veterinarului:

Tuse și gâlgâieli

Tuse și strănut

Tuse scurtă, uscată și fecventă

Tusea de tip claxon și respirația șuierătoare

Tuse uscată

În cazul în care câinele tău tușește în somn sau tușește mucus și/sau sânge, acestea sunt detalii importante de remarcat, de asemenea, și ar putea însemna ceva serios, mai ales dacă există sânge.

De ce câinele meu tușește?

Ar putea fi vorba de vreo 50 de motive, spune Stone. Nu se întâmplă des, dar câinii înghit uneori ceva greșit, la fel ca noi, oamenii, ceea ce îi face să tușească. Dar, de obicei, vă puteți da seama când se întâmplă acest lucru, deoarece are loc atunci când câinele dumneavoastră mănâncă și tusea nu ar trebui să dureze.

(De asemenea, nu vă alarmați dacă câinele dumneavoastră tușește spumă albă. Acesta este un produs secundar al tusei care se va întâmpla uneori, spune Stone. Dar ar trebui să mergeți cu cățelul la control, bineînțeles).

În afară de tusea întâmplătoare sau cauzată de mâncare, iată câteva motive comune pentru tusea în rândul câinilor:

Tusea Kennel

Aceasta este cea mai frecventă cauză a tusei la un câine, spune Stone. Tusea Kennel se răspândește prin aer și pe suprafețe. Cu toate acestea, câinele dvs. este în continuare capabil să ducă o viață în mare parte normală în ciuda tusei, iar medicul veterinar îi poate trata simptomele până când tusea dispare.

Colapsul traheal

Sună rău, dar aceasta este o altă afecțiune care provoacă tuse și cu care câinele tău poate trăi în continuare. Colapsul traheal afectează de obicei câinii mai mici, cum ar fi Pomeranians și Yorkshire terrier, atunci când traheea lor se aplatizează. Este cronică, dar câinele tău este încă capabil să trăiască așa cum o face de obicei, spune Stone.

Boli de inimă

Nu par să aibă legătură, dar bolile de inimă, cel mai frecvent întâlnite la câinii mai în vârstă, pot provoca respirație rapidă, precum și tuse. Uneori, bolile de inimă pot fi fatale, dar ochiul neexperimentat ar putea să nu-și dea seama. Medicul veterinar vă poate oferi opțiuni de tratament.

Pneumonie

Spre deosebire de primele două afecțiuni, pneumonia, deși nu este la fel de frecventă, face câinele dumneavoastră evident bolnav, spune Stone. Asta înseamnă că nu mănâncă, se comportă letargic și, da, tușește. Pneumonia poate fi gravă sau neamenințătoare, dar tot veți dori să vă vizitați veterinarul.

Alte cauze potențiale ale tusei câinelui, deși nu sunt la fel de frecvente, includ gripa canină sau chiar cancerul pulmonar canin. Cu toate acestea, cel mai bine este să cereți medicului veterinar să analizeze tusea și alte simptome de boală ale cățelului dumneavoastră pentru a determina ce se întâmplă cu adevărat înainte de a presupune ce este mai rău.

Cum să tratezi tusea câinelui și să îți ajuți cățelul să se recupereze

Tusea în rândul câinilor poate fi tratată cel mai bine dacă se apelează la medicul veterinar. Stone a ezitat chiar să ofere opțiuni de tratament la domiciliu, deoarece ar prefera ca oamenii să meargă mai întâi la medicul veterinar.

„Ați putea întârzia un diagnostic serios”, spune el.

În plus, nu vreți să administrați un tratament greșit pentru câinele dumneavoastră. Medicamentele pentru tuse și supresoarele sunt disponibile pentru câini, dar un câine cu pneumonie are nevoie să tușească pentru a expulza substanța din plămâni. Un inhibitor de tuse poate sta în calea prietenului tău să se simtă mai bine, spune Stone.

Așadar, când este momentul să vă sunați medicul veterinar? Stone recomandă să sunați dacă câinele dumneavoastră tușește de mai mult de o oră, dacă nu a mai făcut asta niciodată sau rar, înainte. El spune că uneori se poate afla cauza tusei cu câteva întrebări la telefon, dar ar putea fi necesară o examinare și chiar o radiografie pentru a determina vinovatul.

De acolo, medicul veterinar va decide dacă va prescrie vreun medicament.