Sari la conținut
Home » Tragedie în Cipru: Sute de mii de pisici moarte în câteva luni

Tragedie în Cipru: Sute de mii de pisici moarte în câteva luni

Tragedie în Cipru: Sute de mii de pisici moarte în câteva luni.

Cipru este renumit pentru pisicile sale și atenția acordată acestora. Dacă pisicile s-ar uni și ar încerca să preia controlul, în Cipru ar avea mari șanse de reușită! Pentru că sunt mai multe cu 300k decât ciprioții. Pe insulă trăiesc nestingherite 1,5 milioane de pisici, pe când oamenii sunt doar 1,17 milioane. Pe insulă, arheologii au descoperit primul exemplu cunoscut de domesticire a pisicilor.

Peste 300.000 de pisici au murit din ianuarie pe insula Cipru. Asta din cauza mutației unui Coronavirus felin care face ravagii.

 

Din păcate insula care avea aproximativ 1,5 milioane de pisici, până acum, majoritatea fără stăpân, se confruntă cu o criză majoră, o epidemie devastatoare care se răspândește rapid. Pe lângă o istorie bogată, Cipru este renumit pentru pisicile sale.

Dar acum ele devin cunoscute pentru un alt motiv: sunt pe moarte. Ucigașul este FIP, peritonita infecțioasă felină, un tip de Coronavirus care se găsește doar la pisici și despre care nu se știe că este transmisibil la oameni.

Până de curând, FIP era considerată o boală felină incurabilă. Tratamentul nu este ieftin, iar pe insulă nu există o aprovizionare imediată, iar diagnosticul poate fi dificil.

„Virusul schimbă complet abordarea și agresivitatea; le cuprinde tot corpul după mutație. Așadar, de ce are loc această mutație și de ce se întâmplă mai des acum? Nu știm, este foarte ciudat. Cauzele apariției ar putea fi neclare, dar potențialul său de daune pentru pisicile infectate este surprinzător. 90% dintre pisici vor muri”, a spus un medic veterinar de pe insulă.