Sari la conținut
Home » Tervueren Ciobanesc belgian

Tervueren Ciobanesc belgian

  • de


Greutate: 25 – 35 kg
Inaltime: 58 – 66 cm
Origine: Belgia,

Istoric rasa Face parte din grupul celor patru ciobanesti belgieni considerati o singura rasa cu patru varietati in toate tarile, mai putin S.U.A unde fiecare varietate este considerata o rasa aparte. Stramosul sau este cainele ciobanesc persan, din care, prin mai multe incrucisari au rezultat exemplarele actuale. In perioada medievala au existat mai multe tipuri de ciobanesti belgieni. In anul 1891 un comitet de experti a hotarat ca ciobanestii belgieni sunt de aceiasi marime a corpului si aceiasi forma, diferenta fiind data de lungimea, textura si culoarea blanii. Acestora patru li s-a dat denumirea dupa localitatea sau regiunea unde s-a format fiecare.

Descriere Fizica Este un caine de talie medie cu forme armonioase, proportionale, musculos, fara a fi greoi, elegant. Capul este bine conturat, potrivit de lung, botul de aceiasi lungime cu capul este mai ingust spre nas. Ochii sunt mijlocii ca marime, usor migdalati, vii, patrunzatori, de culoare caprui inchis. Urechile sunt triunghiulare si drepte. Coada este potrivit de lunga, cazuta in repaus si ridicata pana la nivelul spatelui in timpul miscarii sau in alerta. Parul este mai scurt pe cap dar mai lung pe restul corpului, in special pe gat si piept unde formeaza guler. Blana este dubla si are culoarea aramiu roscat pana la mahon cu varful firelor negre, iar capul este complet negru.

Personalitate Este un caine inteligent, activ, vioi, vigilent si devotat stapanului. Rustic, obisnuit sa traiasca in aer liber este foarte rezistent la intemperii. Este rezervat cu strainii si se intelege bine cu copiii. Unele animale sunt agresive cu alti caini, dar nu ar trebui sa creeze probleme daca au fost socializate corespunzator.

Ingrijire Nu necesita prea multa ingrijire a blanii. Se recomanda periaj in perioada de naparlire.

Conditii de viata Este obisnuit cu multa miscare in aer liber. Ii plac plimbarile lungi si orice activitate in care isi consuma energia.  Are nevoie de un stapan activ si cu experienta in cresterea cainilor. Necesita socializare, dresaj si exercitii.

Dresaj Nu este greu de dresat deoarece este un caine ascultator care invata relativ repede. Este o rasa independenta cu caracter puternic si de aceia trebuiesc dresati de mici, invatati cu lucruri noi, persoane si animale noi. Nu trebuiesc loviti si sa se foloseasca un ton bland, dar ferm. Majoritatea acestor caini se bucura de jocurile cu mingea, de inot, alergatul pe langa bicicleta si plimbari lungi. Au succes la concursurile de agilitate si flyball.

Utilitate Este un bun paznic al turmelor si locuintelor. Este un placut insotitor, bun caine pentru aparare si protectie. Este folosit de politie pentru a detecta substante si pentru urmarire.