Sari la conținut
Home » Terrier tibetan

Terrier tibetan

  • de


Greutate: 9 – 13 kg
Inaltime: 34 – 43 cm
Origine: Tibet,

Istoric rasa Este o rasa foarte veche ale carei origini sunt de cel putin doua mii de ani. A fost crescut mai ales pentru a mana turmele de oi, paza manastirilor si ca animal de companie sau ca vanator de rozatoare. A fost foarte pretuit de calugarii budisti, privit ca un simbol sfant, nu era niciodata vandut ci doar oferit cadou. Este inrudit cu Lhasa Apso. A ajuns in Anglia in jurul anilor 1930 datorita unei doctorite, Grieg, care vindecand o printesa tibetana a primit cateva exemplare din acesta rasa. Primul exemplar a ajuns in SUA in anul 1956.

Descriere Fizica Este un caine de talie medie, patratos, puternic, robust. Capul este proportional cu corpul, craniul si botul sunt egale ca lungime, nasul negru. Capul este acoperit de par lung ce cade in fata peste ochi, formand mustati si o mica barba. Ochii sunt mari, distantati, de culoare inchisa. Urechile sunt de marime medie, in forma literei “V”, atarna pe langa cap, dar nu lipite ci sunt acoperite de franjuri bogate. Coada este de lungime medie, purtata sub forma de bucla pe spate si acoperita cu franjuri bogate. Blana este dubla cu un prim strat moale si scurt si un strat exterior cu un par des, lung, drept sau putin ondulat, nici matasos, nici lanos, dar fin. Poate fi negru, alb, in diferite nuante de bej, gri sau mutlicolor.

Personalitate Este un caine inteligent, vioi, curajos, tenace, vigilent, linistit, bland. Este afectuos si devotat stapanului, accepta copiii dar sa nu il necajeasca, este rezervat si precaut cu strainii. Trebuie socializat de mic pentru a nu avea probleme mai tarziu cu alte animale si alti caini, avand altfel tendinta de a fi dominant fata de acestia.

Ingrijire Blana acestui caine trebuie periata zilnic pentru a nu se incalci si spalati regulat. Se va inaltura parul crescut in exces in urechi sau intre pernitele de la picioare.

Conditii de viata Este un caine care se adapteaza conditiilor de viata oferite – in aer liber sau intr-o casa, apartament. Are un nivel destul de ridicat de activitate, are multa energie, ii place miscarea, distractia cum ar fi concursurile de agilitate si flyball. Are nevoie de socializare, dresaj.

Dresaj Este un caine inteligent, sensibil la tonul vocii si de aceea cu un dresaj calm, bland, dar consecvent se pot obtine rezultatele dorite.

Utilitate Este un caine folosit atat la paza, dar mai ales ca animal de companie. In tara sa de origine mai este folosit la paza turmelor de oi.