Sari la conținut
Home » Terrier tibetan: Totul despre această rasă adorabilă și străveche

Terrier tibetan: Totul despre această rasă adorabilă și străveche

sursă foto: 3-vet.ro

Terrierii tibetani sunt câini de companie afectuoși și rămân loiali pentru toată viața, dar nu se află nici măcar în topul celor mai populare 100 de rase. 

American Kennel Club (AKC) îi clasează pe locul 106 din 284, ceea ce dovedește că mai sunt încă multe de învățat despre această rasă de câini „sfântă”. De fapt, chiar și numele de „terrier tibetan” este ușor înșelător. 

Terrierii tibetani, nu este deloc o rasă de terrier

Deși istoria acestei rase este la fel de fascinantă ca și câinii în sine, haideți să cunoaștem mai întâi elementele de bază despre acești căței.

Terrierii tibetani se află la „capătul inferior al raselor de talie medie, având o greutate cuprinsă între 20 și 24 de kilograme”. Sunt mai mari decât verișorii lor, Lhasa apso, dar au în comun o blană similară cu aspect lânos, care le-a ținut de cald în munții Tibetului.

Mulțumită pământului lor natal înzăpezit, acești falși terieri au dezvoltat și labe „de rață” palmate, pentru a-i ajuta să se deplaseze. Aceste picioare mari și plate erau ideale pentru escaladarea munților abrupți, explică AKC, motiv pentru care acestea erau probabil folosite pentru a recupera obiecte căzute de pe versanții munților.

Blana terrierului tibetan poate veni în peste o duzină de modele de culoare, cu marcaje negre sau albe sau fără marcaje. AKC recomandă alegerea unei tunsori pentru cățeluși pentru această rasă, în cazul în care coafura tradițională lungă și fluidă se încurcă din cauza activităților în aer liber. Pentru cățeii mai puțin turbulenți, o haină completă poate fi incredibil de elegantă și poate oferi zilnic oportunități de a crea o legătură cu câinele tău prin periaj.

Din punct de vedere al personalității, este probabil să găsiți într-un terrier tibetan un companion vigilent, dar afectuos. Veți ști când un străin se apropie de ușa din față, dar veți avea întotdeauna un partener de crimă și pentru aventurile dumneavoastră în aer liber. La sfârșitul zilei, unul dintre acești câini va fi fericit să se odihnească alături de tine.

Terrierii tibetani au fost „câini sfinți” și au fost crescuți și educați în mănăstiri

Deși acești câini au fost recunoscuți ca rasă doar de aproximativ 85 de ani, Clubul Terrierilor Tibetani din America (TTCA) explică faptul că există de cel puțin 2.000 de ani. Acești căței străvechi erau considerați simboluri ale norocului și erau crescuți de călugării din „Valea pierdută” din Tibet. Cățeii vegheau asupra templelor, recuperau obiecte de pe versanții abrupți ai munților și deveneau tovarăși iubiți. De fapt, călugării chiar îi numeau pe acești câini „oameni mici” și își tratau animalele de companie ca pe niște membri valoroși ai familiei. 

Potrivit TTCA, foarte puține lucruri s-au schimbat în această rasă de când a fost recunoscută pentru prima dată de Kennel Club din Anglia, în 1937. La acea vreme, Dr. Agnes R.H. Greig a adus de una singură acești câini în atenția lumii, după ce a primit în dar un cățeluș de terrier tibetan în timp ce locuia în India. Câinele a fost un cadou de la o femeie tibetană după ce Dr. Greig i-a salvat viața, iar acest lucru a dus la recunoașterea rasei în ansamblul ei.

De ce terrierii tibetani nu sunt de fapt terieri

După ce Dr. Greig și-a cunoscut noul companion, a cerut să prezinte cățelul la expoziția din Delhi, în India. Judecătorii au fost de acord că nu mai văzuseră niciodată un astfel de câine, așa că „i-au sugerat Dr. Greig să încerce să obțină un partener pentru ea din Tibet și să continue reproducerea, pentru a vedea dacă patrupedul se înmulțește cu adevărat” (via TTCA).

După reproducerea a trei generații de acești câini, India Kennel Club a stabilit că terrierul tibetan este, de fapt, o rasă adevărată. 

Ei au dat rasei numele de „terrier” pentru că acești câini aveau aceeași mărime cu rasele de câini pe care englezii le considerau terrier – nu pentru că sunt adevărați terrier.

AKC definește rasele de terrier ca fiind rase „care descind din câini care au fost folosiți pentru a vâna paraziți”, ceea ce această specie nu este. În schimb, terrierii tibetani sunt câini de companie din grupul celor care nu sunt sportivi. Sincer nu există nicio legătură între această rasă și terrierii adevărați! Chiar dacă au ajutat la paza mănăstirilor și la recuperarea obiectelor din zonele muntoase, nu există nicio dovadă că acești câini au vânat.

Sperăm că povestea numelui acestei rase este mai puțin misterioasă acum că am aflat mai multe despre acești câini. Terrierii tibetani sunt niște căței adorabili și afectuoși, cu o istorie bogată care merită să fie cunoscută. Chiar dacă această rasă nu este atât de populară, acești câini joacă un rol important în istoria Tibetului.