Sari la conținut
Home » Terrier irlandez / Irish Terrier

Terrier irlandez / Irish Terrier

  • de


Greutate: 11 – 12 kg
Inaltime: 45 – 48 cm
Origine: Irlanda,

Istoric rasa Rasa autohtona irlandeza, foarte veche. Ruda sa apropiata este Fox Terrierul cu par sarmos. Prin diverse selectionari a fost obtinut cainele pe care il cunoastem astazi. A fost folosit ca mesager in timpul Primului Razvoi Mondial. Rasa a fost standardizata la inceputul secolului al XX-lea.

Descriere Fizica Este un caine de talie medie, puternic, agil, suplu. Este cel mai iute dintre toti terrierii si vadeste o mare rezistenta. Capul este lung, plat cu bot lung si nas negru. Ochii sunt mici de culoare inchisa. Urechile sunt mici in forma de V si indoite pe jumatate cu linia de indoire mai ales de linia capului. Coada taiata aproape ¾ din lungimea ei, acoperita bine cu par, este ridicata dar nu deasupra spatelui. Blana este dubla cu un prim strat moale, pufos si un strat exterior format dintr-un par aspru, tare, drept, de lungime medie si lipit bine de corp. Are barba si mustati nu foarte mari. Culoarea poate fi auriu, galbui-pai, rosu stralucitor, rosu auriu cu sau fara pete albe pe piept.

Personalitate Este un caine caracterizat printr-un curaj si o indrazneala nemaiintalnita care il fac sa se repeada la adversar si sa lupte pana la ultima suflare. In tara sa este poreclit “Daredevil” (Neinfricatul). Este vigilent, inteligent, jucaus, sensibil, afectuos, loial, foarte protector si credincios stapanului. Nu estIrish e asa e asa irascibil ca ceilalti terrieri. Este in mod normal prietenos cu oamenii, iubitor si tolerant cu copiii. Este destul de irascibil cu alti caini. Trebuie socializat de mic cu alte animale din gospodarie (invatat sa nu fuga dupa pisici). Femelele sunt in general mai linistite decat masculii. Cainii din aceasta rasa sunt atat de atasati familiei incat sufera mult cand sunt departe de ea.

Ingrijire Blana acestui caine trebuie trimata de doua-trei ori pe an. Trebuie indepartat parul crescut in exces dintre pernutele de la picioare.

Conditii de viata Este un caine care se adapteaza la conditiile de viata, fie ca se afla in aer liber, fie ca traieste intr-un apartament. Este de dorit ca stapanul sa fie o persoana activa cu experienta in cresterea cainilor. Acestui caine ii place sa petreaca cat mai mult timp alaturi de familie, chiar si plimbat cu masina.

Dresaj Dresajul acestui caine trebuie facut de o persoana cu experienta in dresaj caci este uneori incapatanat si cu toane. Dresajul trebuie sa fie variat, consecvent, plin de tact, ferm, fara a fi dur. Are nevoie de multa activitate, ii place sa alerge, sa se joace cu o minge.

Utilitate Este folosit la vanatoare de animale mici (iepuri, vidre), dar ataca cu mult curaj si animale mai mari cum ar fi porcii mistreti. Este un excelent caine de paza si un devotat si afectuos companion.