Sari la conținut
Home » Teckel – varietatea cu par sarmos

Teckel – varietatea cu par sarmos

  • de


Greutate: 5 – 9 kg
Inaltime: 35 – 45 cm
Origine: Germania,

Istoric rasa Este o rasa de origine germana mai noua si s-a format in secolul al XIX-lea prin incrucisarea Teckelului cu par scurt cu Schnauzer si Dandie Dinmont Terrier.

Descriere Fizica Singura deosebire fata de varietatea cu par scurt o reprezinta blana. Are sprancene stufoase, mustati si o micuta barba, iar capul este acoperit cu o blana dubla cu un strat inferior pufos si moale si un strat exterior foarte aspru. Parul de pe cap si urechi este mai scurt. Culorile intalnite sunt asemanatoare cu cele ale animalelor salbatice; varietatea negru cu cafeniu este mai rar intalnita. Rareori pot aparea caini cu blana rosie sau ciocolatie.

Personalitate Este un caine inteligent, vioi, abil, ascultator, foarte curajos, cu un simt olfactiv deosebit, activ si perseverent, curios si uneori dominant. Familia in mijlocul careia traieste este pe primul loc in viata sa, atat de atasat este de aceasta. Este destul de rezervat cu strainii. Trebuiesc socializati de mici atat cu copiii, cat si cu alti caini sau oriunde din casa altfel instinctele de vanator il vor face, cand va fi mare, sa transforme o joaca cu alt animal (mai ales pisica) intr-o vanatoare. Unele exemplare pot avea o atitudine prea curajoasa, imprudenta fata de alti caini mai mari.

Ingrijire Blana acestui caine trebuie trimata de 2-3 ori pe an. Ghearele se taie pentru a fi scurte. Majoritatea acestor caini au tendinta sa manance mult, devenind obezi. Ideal este sa aiba 6,5-7 kg dar pot ajunge si la 14 kg. Un caine obez este un caine bolnav. Din cauza coloanei foarte lungi pot avea probleme la nivelul discurilor dintre vertebre. Nu trebuie lasati sa urce pe trepte sa sara pe scaun sau sa devina obezi. Se recomanda folosirea unui mini ham in loc de zgarda pentru a proteja coloana.

Conditii de viata Este un caine adaptabil la conditiile de viata oferite – aer liber sau apartament. Varietatea pitica este ideala pentru apartament, cu conditia sa i se ofere posibilitatea de a face miscare zilnic. Are nevoie de socializare si dresaj.

Dresaj Dresajul acestui caine trebuie facut de o persoana cu experienta si de preferat in cadrul unui curs de dresaj pentru ca este un caine ce manifesta tendinte de dominare si de gandire independenta. Dar cu rabdare, cu o atitudine pozitiva, ferma, consecventa, fara a fi prea severa (sufera daca sunt pedepsiti) se pot obtine rezultate bune si sa invete multe, chiar daca nu va asculta intotdeauna orbeste comenzile. Are nevoie de miscare, plimbare, sa alerge (aveti grija ca poate fugi daca apare ceva care sa-i starneasca instincetele de vanator) pentru a se mentine in forma.

Utilitate Este un vanator excelent de animale mici de vizuina si chiar animale mai mari (vulpi, porci mistreti ). Are o perseverenta deosebita in urmarirea prazii fiind capabil sa reziste si 48 de ore in cautarea ei. Este un bun paznic al locuintei si un devotat companion. Este folosit si in politie pentru luat urma.