Sari la conținut
Home » Teckel – varietatea cu par neted sau scurt

Teckel – varietatea cu par neted sau scurt

  • de


Greutate: 5 – 9 kg
Inaltime: 35 – 40 cm
Origine: Germania,

Istoric rasa Este o rasa veche germana dupa denumire si a primit porecla de la englezi de “carnat german”. Asupra originii si vechimii sunt mai multe teorii. Una din ele, bazata pe imaginile de pe basoreliefurile egiptene, sustine ca rasa este veche de peste 4000 ani si ca era folosit ca animal de paza. Pe statuia funerara a unui faraon s-a gasit denumirea de “teckel”. Totusi aceasta teorie nu are suport deoarece la inceputul erei noastre rasa a disparut complet din Valea Nilului si nici in alta parte nu s-a gasit vreo urma. Dupa alta teorie rasa ar proveni din incrucisarea cainilor Basset cu tipuri de caini din rasa Pinscher, din care a rezultat Teckelul cu par scurt de astazi. Mai tarziu, prin mai multe incrucisari intre acest Teckel si alte rase de cani au rezultat celelalate varietati de Teckeli. Exista trei varietati de talie: standard, pitic si Kaninchen sau micul iepuras si trei varietati de blana: scurta, drepta (sau neteda), lunga si sarmoasa.

Descriere Fizica Teckelul cu par scurt este cel mai cunsocut dintre toate rasele de Teckeli. Este un caine de talie mica, scund, picioare mici si viguroase, un corp foarte lung, pieptul proeminent cu cate o adancitura pe fiecare parte (forma unei prore de corabie). Capul este alungit, format conic, botul este usor arcuit. Ochii sunt de marime medie, migdalati, ovali si de culoare inchisa. Urechile sunt lungi, rotunde la capete, plate, foarte mobile, prinse sus si atarna pe langa cap. Coada este lunga, subtire, usor curbata la varf si purtata in jos. Blana este scurta, dreapta, neteda, stralucitoare si moale. Poate fi brun-roscata, neagra si mai rar sunt ciocolatii sau tigrate.

Personalitate Este un caine inteligent, vioi, abil, ascultator, foarte curajos, cu un simt olfactiv deosebit, activ si perseverent, curios si uneori dominant. Familia in mijlocul careia traieste este pe primul loc in viata sa, atat de atasat este de aceasta. Este destul de rezervat cu strainii. Trebuiesc socializati de mici atat cu copiii, cat si cu alti caini sau oriunde din casa altfel instinctele de vanator il vor face, cand va fi mare, sa transforme o joaca cu alt animal (mai ales pisica) intr-o vanatoare. Unele exemplare pot avea o atitudine prea curajoasa, imprudenta fata de alti caini mai mari.

Ingrijire Blana acestui caine se mentine curata si sanatoasa printr-un periaj ocazional cu o manusa de cauciuc pentru a intalura firele de par moarte. Ghearele se taie pentru a fi scurte. Majoritatea acestor caini au teindinta sa manance mult, devenind obezi. Ideal este sa aiba 6,5-7 kg dar pot ajunge si la 14 kg. Un caine obez este un caine bolnav. Din cauza coloanei foarte lungi pot avea probleme la nivelul discurilor dintre vertebre. Nu trebuie lasati sa urce pe trepte, sa sara pe scaun sau sa devina obezi. Se recomanda folosirea unui mini ham in loc de zgarda pentru a proteja coloana.

Conditii de viata Este un caine adaptabil la conditiile de viata oferite – aer liber sau apartament. Varietatea pitica este ideala pentru apartament cu conditie sa i se ofere posibilitatea de a face miscare zilnic. Are nevoie de socializare si dresaj.

Dresaj Dresajul acestui caine trebuie facut de o persoana cu experienta si de preferat in cadrul unui curs de dresaj pentru ca este un caine ce manifesta tendinte de dominare si de gandire independenta. Dar cu rabdare, o atitudine pozitiva, ferma, consecvent, fara a fi prea sever (sufera daca sunt pedepsiti) se pot obtine rezultate bune si sa invete multe, chiar daca nu va asculta intotdeauna orbeste comenzile. Are nevoie de miscare, plimbare, sa alerge (aveti grija ca poate fugi daca apare ceva care sa-i starneasca instincetele de vanator) pentru a se mentine in forma.

Utilitate Este un vanator excelent de animale mici de vizuina si chiar animale mai mare (vulpi, porci, mistreti). Are o perseverenta deosebita in urmarirea prazii fiind capabil sa reziste si 48 de ore in cautarea ei. Este un bun paznic al locuintei si un devotat companion. Este folosit si in politie pentru luat urma.