De 74644 Vizualizari

Tăierea cozii și a urechilor | Moft sau necesitate?

Argumente PRO și CONTRA

Tăierea cozii și a urechilor Din diverse considerente, câinii aparținând anumitor rase, în decursul timpului, au fost supuși operațiilor chirurgicale de cupare a urechilor și tăiere a cozii. Până nu demult, și în țara noastră s-a practicat această intervenție chirugicala pe scară largă, în special pentru a atinge un standard de rasă. În acest moment, legislația interzice aceste intervenții ca fiind uzuale, dar ele fiind totuși practicate la cerere sau consecutiv unor urgențe medicale.

Este bine de știut că legea (Legea 205 / 2004 modificată și completată prin legea 9 / 2008), prevede cadrul legal în care se pot efectua intervenții chirurgicale la animale și, mai ales, prevede și sancțiuni atât pentru medicul veterinar care a efectuat respectiva intervenție cât și pentru proprietar, aceștia fiind pasibili de amendă și chiar de închisoare, conform dispozițiilor legislative.

Tăierea cozii

Tăierea cozii, procedură numită și codotomie, reprezintă amputarea cozii și este frecvent practicată la rase precum: Doberman, Rottweiler, Pinscher pitic, Boxer, Schnauzer, Terier, Corgi etc. Această manopera chirurgicală se practică în prima săptămână de viață a puiului, fără anestezie, producând destulă suferință animalului. Dacă nu se efectuează la această vârstă fragedă, codotomia va putea fi efectuată doar la 3-5 luni când câinele poate fi supus anesteziei totale.

 

Cuparea urechilor

Se face la 10-14 săptămâni când câinele poate fi supus anesteziei totale. Intervenția trebuie făcută de un veterinar avizat sau de către un cunoscător al standardului rasei pentru a tăia corect urechile. Se practică la: Doberman, Pinscher pitic, Boxer, Dog German, Amstaff, Pitbull, Schnauzer, Cane Corso și multe alte rase.

Argumente PRO

Inițial, codotomia sau amputarea urechilor la unele rase de câine s-a prcaticat în special la câinii de vânătoare pentru a reduce riscul accidentării animalelor consecutiv participării la ședințele de vânătoare. Ulterior această practică s-a extins și din considerente estetice și chiar pentru a evita diverse accidente din mediul casnic (agățat de diverse obiecte de mobilier). Indiferent de considerente, aceste manopere chirugicale trebuie să fie practicate doar de medicul veterinar în condițiile legii.

Argumente CONTRA

Ca orice intervenție chirurgicală, codotomia și cuparea urechilor, presupune supunerea animalului la un lung șir de suferințe fizice și emoționale. Ambele operații, în special cele cu anestezie totală, prezintă numeroase riscuri cum ar fi: complicații la anestezie, hemoragii masive, infecții, dureri etc., precum și o perioadă lungă de convalescență cu vizite la medic pentru schimbarea bandajelor și aplicarea tratamentelor locale.

Trauma aceasta survenită la o vârstă atât de fragedă poate afecta caracterul câinelui pentru totdeauna.

Pretextul conform căruia urechile cupate sunt mai puțin predispuse infecțiilor auriculare nu poate fi luat în considerație deoarece germenii patogeni se pot instala și dezvolta indiferent de forma urechii, acest lucru fiind evitat numai de către menținerea unei igiene corespunzătoare a zonei. Leziunile la nivelul cozii sau fracturile sunt, ce-i drept, mai frecvente la unele rase decât la altele, dar nu e un motiv suficient pentru a recomanda codotomia.

Rolul lor nu e de ignorat

Coada și urechile joacă un rol foarte important în viața unui câine. Ele exprimă sentimente și atitudini și transmit mesaje comportamentale ușor de descifrat de proprietar. Spre exemplu, cu ajutorul cozii câinele își exprimă starea de bucurie, mânie, poți ști dacă se pregătește să atace sau dacă este supus. De asemenea, coada joacă un rol important în orientarea animalului precum și în menținerea echilibrului, iar când îi este frig îl ajută să își reducă pierderea de căldură din organism prin acoperirea zonei perianale.

Modul de orientare a urechilor poate sa exprime atenție, supunere, vinovăție sau agresivitate. Prin urmare, de ce am dori să privăm animaluțul nostru de aceste mijloace de exprimare și, mai ales, pe noi de bucuria de a-l vedea dând din coadă?

 

 

 

                                                                                                                                                                                      Conf.univ. dr. Carmen Berghes

                                                                                                                                               Decan Facultatea de Medicina Veterinara Spiru Haret

 

 

 

 

 

9 Comentarii

 1. Deci, este un moft oribil al stapanului/ei. O moda idioata care doar chinuie bietul animal. NICIUN beneficiu.

 2. Pe vremuri era o necesitate taierea cozii si cuparea urechilor la anumite rase. Cainii de lupta sau vanatoare gen dog argentinian aveau urechile cupate ptr a nu oferi oponentului cat mai putine lociri sensibile de atacat,ptr deplasarea mai usoara prin desisuri, etc. Acum se face asta ptr ca ne.am atunci cand te gandesti la un doberman de ex,te gandesti la un caine energic,agresiv in aparare ca si atac,gata de actiune in orice secunda si care iti ingheata sangele cand te priveste si nu la un catzel negru cu fata de dalmatian gata sa prinda mingea,desi…este acelasi produs in alt ambalaj. Insa si intimidarea are rolul ei in protectie.

 3. Rares PF spune:

  o mica corectie „ptr a oferi oponentului cat mai putine zone sensibile”

 4. Poate sa dea din coada si dak o scurtezi si sa isi acopere fundul char si sa isi plece urechiile nu il privezi de mistloace de exprimare , de suferit nu il doare numai dupa ca ii face anestezie totala sau daca o faci cand e mic nici nu mai stie nici eu nu mai stiu dac am facut vreo operatie pe la cateva luni ca sa ma marcheze in concluzie nu e bine sa I le tai daca il tii in casa sau de companie si pu e toti mana pe el pe strada
  Dar daca vrei sa ai un caine de paza si protectie parca si el se da mai tantos cu noul lui look .si se face diferenta intre un caine cuminte si unul rau chiar de la prima vedere.

 5. Sa fim seriosi… Am un boxer si cu coada si cu urechi, iar lumea pe strada îl ocoleste si asa, ca sa nu mai spun ca e destul de agresiv si când se uita careva străin la el. La puiul meu rotweiller tot n’am in gând sa’i tai careva parti. Consider că îs oarecum bolnavi oamenii care consideră că câinele arata mai agresiv fără coada si urechi tăiate.

 6. Nu sunt de acord sa li se amputeze nimic animalelor! Nu sunt de acord cu suferinta. Nici sa fie castrate. Ai animal, te obligi sa-l îngrijești. Am un labrador de 3 ani și doar sa știu ca cineva a aruncat cu un bețișor în el sau sa îl sperie spre distracția unora sunt în stare sa-i aplic eu o corecție! Ai Un animalut oferă-i afecțiune, încredere, ca la rândul lui sa-ți ofere întocmai ! Nu uitați ca animalele ne iubesc necondiționat!

 7. Oameni nebuni la cap, lasati animalul asa cum l-a facut natura.Cum ar fi sa vi se taie si voua parti din corp doar ca sa pareti mai fiorosi?Natura le gandeste pe toate…suntem inzestrati exact cu ceea ce ne trebuie…amputarea unei parti a corpului duce la un handicap asupra animalului vostru.Cainii se exprima folosind coada…cum ar fi ca voi sa nu aveti limba? O persoana care-si supune animalaul la asa ceva nu se poate numii iubitor de animale, nici macar om..

 8. Salut, sunt din TM si as dori si eu niste recomandari despre veterinari din zona sau apropiere care se pricep la cupaj. Am o catelusCane coros de 3 luni si vreau sa ii cupez urechile.
  Astept niste recomandari si cateva poze daca aveti la cateii care au facut asa ceva. Multumesc frumos…

 9. Salutare tuturor iubitorilor de necuvantate. Citind comentariile de mai sus as vrea sa-mi exprim si eu parerea despre „amputarea” cozii si urechilor. Am 31 ani si an ziua de azi am al doilea cățel.14 ani an urma am primit un XBoxer (tatal pitbull& mama boxer) datorita faptului ca in a 2ua săptămână „mama” al refuza de la alaptat….persoana respectiva se ocupa cu împerechere si vanzare si vazand starea lui mi la dat gratis crezând că nu mai va avea zile de trăit. L-am pus sub pulover vazand ca era iarna si am fugit acasă cu un zâmbet „cat casa” pe fata. Persoanele din jurul meu nu-i dădeau nici o șansă vazand ca era mic si slab dar timp de câteva săptămâni mi-am dedicat fiecare zi aproape 100% doar pt el hrănindul cu pipeta până când a anceput sa bea lapte fără ajutorul meu. An tot acest timp l-am tinut aproape de mine zi noapte trezinduma dimineți la rând „murdar” vazand ca adormea pe pieptul meu. Trec zile …saptamani…luni si „ma trezesc” in curte cu un cățel fenomenal….jucăuș,protector,ascultător…pt mine era cățelul perfect si eram an stare de al proteja cu viata mea. Normal…pe parcurs multe persoane se antrebau cum de nu l-am supus la tăierea cozii si urechilor răspunzând de fiecare data””nici nu am avut timp să mă gândesc la asa ceva datorita micilor probleme de pui mic”” timpul a trecut si la 13ani datorita unei infecții la urechea stângă dupa 1saptamana de du-te vino la veterinar mia murit an brațe. Infecția sa răspândit până la creier si a cedat…..ultimele cuvinte ale doctorului veterinar au fost”” dacă ai taiai urechile cand era pui nu se ajungea aici vazand ca infecția era externă”” Sincer nu sunt de acord cu suferința sau maltratarea necuvantatoarelor dar vorbind de acest subiect „cu sau fara urechi si coada” unor rase de câini sunt 50/50. Acum am un CaneCorso pui cu codita deja tăiată de veterinar in Italia ..cat despre urechi cred ca vom face o vizită la veterinar cat de curând si nu pt faptul că nu sunt om si ca nul iubesc …sa zicem „am motivele mele” Colac peste pupăză….nu judecati tot timpul caci anumite lucruri au rostul lor.

Comenteaza articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

* Accept ca numele si adresa de email furnizate de mine sa fie folosite pentru a participa la sectiunile de comentarii din paginile animalzoo.ro

 

powered by Binbox

X