De 1114 Vizualizari

Sute de balene minke vor fi ucise din 2016

Guvernul nipon a anuntat ca va relua pescuitul de balene la inceputul anului 2016 in zona Antarcticii, in ciuda unei decizii a Curtii Internationale de Justitie si a opozitiei exprimate de Australia care a cerut incetarea acestor activitati, scrie UPI.com, potrivit Agerpres.

Agentia nipona de pescuit a transmis Comisiei internationale privind vanarea balenelor (IWC) ca va incepe sa ucida sute de balene minke (cea mai mica specie de balena din grupul balenelor mari) ca parte a programului sau de cercetare stiintifica.

Anuntul agentiei nipone de pescuit vine dupa ce, anterior, la 31 martie 2014, Curtea Internatională de Justiție a Natiunilor Unite hotarase ca programul nipon de vanatoare a balenelor este ilegal si a cerut Japoniei sa il opreasca, motivand ca nu poate fi justificat in scopuri de cercetare stiintifica. Pe marginea spetei inaintate de Australia, judecatorii Curtii au adoptat hotararea cu 12 la 4 voturi, in cazul Australia versus Japonia privind vanatoarea de balene in zona Antarcticii.

In luna octombrie Japonia a transmis secretarului general al ONU Ban Ki-Moon ca hotararea Curtii nu se aplica programului sau.

Greg Hunt, ministrul australian al mediului, a condamnat decizia Japoniei. „Japonia nu poate decide unilaterial daca a raspuns adecvat intrebarilor comitetului stiintific”, a spus Hunt, adaugand ca Australia va continua sa sustina chestiunea la Comisia Internationala privind vanarea balenelor si in discutiile bilaterale cu Japonia.

In 1987 guvernul Japoniei a inceput programul de vanatoare a balenelor, sustinand indelung ca balenele nu sunt specii pe cale de disparitie si fac parte din cultura nipona de alimentatie.

Comenteaza articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

* Accept ca numele si adresa de email furnizate de mine sa fie folosite pentru a participa la sectiunile de comentarii din paginile animalzoo.ro

 

powered by Binbox

X