De 2583 Vizualizari

Supermarket-urile vor fi obligate sa doneze alimente, ca hrana pentru animale

Senatul a aprobat propunerea senatorului UNPR Marian Vasiliev potrivit careia supermarket-urile vor trebui sa doneze produsele alimentare aflate aproape de data expirarii organizatiilor umanitare sau asociatii de protectie a animalelor.

Legea privind combaterea risipei alimentare primise din partea comisiei de specialitate un raport de respingere, insa acesta nu a intrunit votul necesar adoptarii, astfel ca, Senatul a aprobat propunerea de lege, in forma initiatorului, cu 60 de voturi „pentru”, 38 de voturi „impotriva” si o abtinere.

Articolul 1 al initiativei legislative interzice tuturor agentilor economici, care desfasoara activitati de comerț cu produse alimentare, aruncarea acestora la expirarea termenului de folosinta.

„Agentii economici care opereaza spatii comerciale cu suprafata de peste 400 mp, cu destinatia vanzare de produse alimentare, vor incheia un contract cu o organizatie umanitara inregistrata legal sau cu o asociatie de protectie a animalelor, dupa caz, in vederea donarii produselor alimentare aflate aproape de data expirarii, intr-un termen rezonabil, astfel incat acestea sa poată fi utilizate”, stipuleaza articolul 2 al propunerii legislative.

Nerespectarea prevederilor articolelor 1 si 2 se sanctioneaza cu amenda de 15.000 lei.

In expunerea de motive, initiatorul precizeaza ca, la nivelul UE, risipa alimentara este estimata la 90 de milioane de tone pe an, adica „in jur de 180 de kg pentru fiecare locuitor”.

„Romania risipeste anual cinci milioane de tone de alimente! Pentru reducerea acestui fenomen cu caracter economic si social nociv este necesara mobilizarea intregii societati prin constientizare, preventie si educatie, cat si prin norme legislative. (…)”, sustine initiatorul legii.

Un singur comentariu

  1. Si cei 38 care au votat imporiva cam ce si-ar dori sa se faca cu alimentele respective? Schimbata data expirarii si repuse in vanzare sau sa ajunga pe mesele gradinitelor, caminelor de batrani sau caselor de copii? Sau ramanem la vechea reteta, cea cu reducerile, ofertele de seara, cand iei pui cu parfum de hoit la juma’ de pret?

Comenteaza articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

* Accept ca numele si adresa de email furnizate de mine sa fie folosite pentru a participa la sectiunile de comentarii din paginile animalzoo.ro

 

powered by Binbox

X