De 4511 Vizualizari

Suntem sau nu obligaţi să ne castrăm câinii?Trei dispoziţii legale care se bat cap în cap!

Noi modificari

 

 

 

Cele trei dispoziţii legale date de Primărie, Parlament şi Guvern se bat cap în cap. Aşadar, dacă eşti bucureştean şi proprietar de câine, îţi va fi foarte greu să respecţi legea privind sterilizarea companionilor.

 

Şi pentru că totul este o amestecătură nedefinită, termenul dat stăpânilor pentru castrarea câinilor lor este 1 ianuarie 2015.

 

Din păcate, o dată cu ultima reglementare, opţiunea de a plăti o taxă anuală pentru a nu-ţi castra câinele, dispare. Legea spune acum că orice câine care nu are valoare chinologică sau care nu aparţine unor instiuţii speciale trebuie sterilizat obligatoriu.

 

Identificarea câinilor se poate face doar pe stradă şi doar de Poliţia Comunitară.

 


Ce prevede proiectul normelor privind identificarea si inregistrarea cainilor cu stapan:

– cainii se identifica exclusiv prin implantarea unui microcip in termen de maxim 30 de zile de la fatare de catre medici veterinari de libera practica organizati in conditiile legii inregistrati ca utilizatori ai RECS.

– cainii se identifica si inregistreaza cu respectarea urmatoarelor termene:
a) cainii nou nascuti cu proprietar – in termen de maxim 90 zile de la fatare,
b) cainii adulti cu proprietar – in termen de 60 de un an de la intrarea in vigoare a acestor norme;
c) cainii proveniti din adaposturile publice, in momentul adoptiei dar in orice caz inainte de a parasii adapostul,
d) inregistrarea in Registrul de Evidenta a Cainilor cu Stapan a cainilor identificati se realizeaza pe loc, imediat dupa microcipare odata cu eliberarea carnetului de sanatate.

– Registrul de Evidenta a Cainilor cu Stapan este gestionat de catre Colegiul Medicilor Veterinari din Romania.

– in vederea inregistrarii canilor, proprietarii au obligatia de a solicita medicilor veterinari de libera practica organizati in conditiile legii, identificarea electronica cu microcip aprobat conform prezentelor norme, efectuarea actiunilor sanitare veterinare obligatorii conform prevederilor legale, inregistrarea in RECS si eliberarea carnetului de sanatate.

caine la vet
Deocamdata, aceste norme nu au fost aprobate,
 insa presedintele Colegiului Medicilor Veterinari din Romania, Viorel Andronie, spune ca vor fi discutate si adoptate de Guvern in urmatoarele zile. Potrivit acestuia, cetatenii au timp circa un an de la aprobarea normelor sa inregistreze cainii.

Microciparea unui caine si inregistrarea il pot costa pe proprietar pana la 150 de lei, in functie de cabinetul veterinar la care apeleaza.

Normele metodologice prevad posibilitatea, dar nu si obligatia eutanasierii cainilor fara stapan daca acestia nu sunt revendicati dupa 14 zile lucratoare de la primirea in adaposturi.

4 Comentarii

  1. mihaela anca spune:

    Consider ca este bataie de joc la adresa stapanilor de animale si in primul rand tot acest circ este pentru a-si face baza CNP-uri si date personale deoarece este an electoral. Pentru ca in tot acest circ de proceduri o parte din noi am trimis deja acte inregistrare si copie buletin la ASPA. Ce se intampla cu documentele noastre personale deja trimise oriunde au cerut ei? Am incercat sa respect legea dar am depus mai multe copii de buletin dupa cerintele lor decat imi sunt necesare unui credit bancar. Ce se intampla cu documentele noastre personale, date si numere de telefon completate deja pe fisele personale? Ne-au pacalit astfel sa obtina date personale care in mod normal sunt confidentiale. Vom aparea in baze de date vandute te miri cui si ne vor suna telefoanele fiind la dispozitia oricui va cumpara aceste date. Nu ii intereseaza caiinii ii intereseaza datele noastre personale.

  2. Aveti dreptate.

  3. Asa precum spune si doamna dinainte aceasta este inca o sursa pentru o baza de date cu datele noastre personale si la cate ilegalitati se fac la noi, ne putem trezi ca avem facut un imprumut bancar, fara sa fi trecut pe acolo, poate am vandut si casa fara sa fi facut-o. Pentru ce le trebuie copie dupa cartea de identitate, este suficient sa aiba adresa unde locuieste propietarul animalului, in caz ca se pierde si trebuie instintat. Inainte animalul avea o zgarda cu un banut unde era trecuta adresa si totul era foarte bine. In alta ordine de idei in afara de interesele lor personale, ei nu prea stiu ce vor. Afirm aceasta deoarece aceea care au facut microciparea si inregistrarea pana acum sun nevoiti sa le reia, in conformitate cu cele afirmate de ANSVSA. Pe ei nu-i intereseaza ca omul are bani sau nu are, trebuie sa-l jecmaneasca, sa le umfle lor buzunarele. Unde s-au dus banii primiti de la UE pentru acest program, ca materialele puse la dispozitie pentru cabinete sunt mai mult pentru exterminarea animalelor decat pentru sterilizare, calitatea lor fiind execrabila. Unde sunt banii primiti pana sa inceapa acesta mascarada de program, pentru crearea de adaposturi si hranirea animalelor din adapost? Daca ati fi vizitat un asa zis adapost v-ati fi ingrozit de conditiile in care erau tinuti cainii si ati fi vazut ca masa lor o reprezentau alti caini, mai mici, bolnavi sau neputinciosi. Este incredibil pana unde a putut sa ajunga lacomia unor asa zisi oameni, care sunt in stare sa calce pe cadavre pentru a se imbogati. Nu tin cont ca pentru un pensionar suma de 150 lei pentru sterilizare, poate reprezenta painea pe o luna, dar dupa asta trebuie cumparata hrana pentru animale sterilizate, care este mai scumpa. In concluzie cei care au formulat legea si cei care au aprobat-o sunt mai animale decat cele pe care vor sa le extermine.

  4. Deci pana la urma, cum e cu castrarea? E obligatorie sau nu?

Comenteaza articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

* Accept ca numele si adresa de email furnizate de mine sa fie folosite pentru a participa la sectiunile de comentarii din paginile animalzoo.ro

 

powered by Binbox

X