Sari la conținut
Home » Sunt periculosi parazitii pisicii pentru oameni? Ce spun cercetatorii?

Sunt periculosi parazitii pisicii pentru oameni? Ce spun cercetatorii?

A fost acuzat pentru cresterea riscului de depresie severa, suicid, schizofrenie, modificari de personalitate si controlul slab a impulsurilor! Dar Toxoplasma gondii, parazit a carui purtator este pisica si cu care este infectata aproape 50% din populatia lumii, nu are influenta atat de mare asupra creierelor noastre cum s-a considerat pana acum.Aceasta este concluzia cercetatorilor americani, care au investigat relatia dintre anumite trasaturi de personalitate, abilitati cognitive si tulburari mentale si infectiile cu T. Gondii cunoscute, de asemenea, si sub numele de toxoplasmoza.”Rezultatele noastre sugereaza ca un test pozitiv pentru anticorpi T. gondii nu duce la susceptibilitate crescuta la tulburarile neuropsihiatrice, controlul slab al impulsului sau afectarea capacitatii neurocognitive”, a explicat echipa de cercetatori de la Universitatea Duke, Carolina de Nord, SUA, potrivit sciencealert.com.Cercetarile anterioare au constatat ca, atunci cand soarecii se infecteaza cu T. gondii, ei pot arata semne de pierdere a fricii de urina de pisica si deficiente de memorie, rezultate despre care oamenii de stiinta au presupus ca completeaza ciclul lor de viata. Aceste studii au determinat cercetatorii sa investigheze daca ceva similar se petrece si la fiintele umane.In 2012 a fost publicat studiul lui Jaroslav Flegr, un biolog evolutionist de la Universitatea Charles din Republica Ceha, intitulat „Cum pisica ta te face nebun”. In aceasta cercetare el a declarat jurnalistului Kathleen McAuliffe ca: „Toxoplasma ar putea chiar ucide mai multi oameni decat malaria, sau cel putin un milion de oameni pe an”. Potrivit ipotezei sale, aceasta infectie poate avea consecinte precum accidente auto, sinucideri si tulburari mentale, cum ar fi schizofrenia.Acum, cercetatorii de la Universitatea Duke au publicat rezultatele unei investigatii recente. Ei au analizat diferentele in trasaturile de personalitate intre cei care sunt infectati si cei care nu sunt.Ei au analizat probe de sange prelevate de la 837 de participanti din Noua Zeelanda de 38 de ani, ca parte a Studiului Longitudinal Dunedin. 28% dintre acestia au fost testati pozitiv pentru Toxoplasma.Echipa a analizat patru ipoteze si a venit cu patru concluzii:

  1. Este statusul infectiei cu T. gondii legat de conditiile neuropsihiatrice (schizofrenie si depresie majora)?

Infectia T. gondii nu a fost asociata semnificativ cu una dintre aceste conditii.

  1. Este infectia cu T. gondii legata de controlul slab al impulsului asa cum se reflecta in patru fenotipuri: auto-vatamare non-suicidara, tentativa de suicid, condamnari penale, precum si infractiuni si accidente legate de trafic?

In timp ce nu a fost gasita nici o asociere, tentativele de suicid au fost mai frecvente la persoanele infectate cu T. Gondii, dar intr-un raport foarte mic.

  1. Este statusul infectiei cu T. gondii legat de diferentele de personalitate?

„Profilurile de personalitate ale indivizilor care au fost testati pozitiv pentru anticorpi T. gondii au fost imposibil de distins de profilurile de personalitate ale indivizilor care au fost testati negativ”, este scris in studiu.

  1. Infectarea cu T. gondii are o influenta asupra performantei neurocognitive – T. gondii nu a fost corelat cu IQ sau alte masuri ale performantei cognitive, cu exceptia un test de memorie, si de aceasta data intr-un raport foarte mic.

„Evaluarea acestor teorii intr-un studiu comun este, din cate stim, evaluarea cea mai cuprinzatoare a posibilelor legaturi intre infectia cu T. gondii si o varietate de deficiente intr-un singur grup. Anterioare asocieri pozitive au fost raportate in toate studiile separate diferite”, citeaza cercetatorii.