Sari la conținut
Home » Sunt ghindele periculoase pentru câini?

Sunt ghindele periculoase pentru câini?

Sunt ghindele periculoase pentru câini?

Sunt ghindele periculoase pentru câini? Dacă patrupedul tău consumă ghinde din când în când în timpul plimbărilor, ar trebui să încetezi să-l lași să facă acest lucru.

Ghindele, precum și frunzele și scoarța de stejar, conțin substanțe cunoscute sub numele de tanin, care sunt amare și servesc pentru a proteja planta de animale.

Sunt ghindele periculoase pentru câini?

Aceste substanțe pot fi periculoase pentru câini, dar și pentru alte animale, cum ar fi pisicile, vacile sau caii. Chiar și doar câteva ghinde pot fi suficiente pentru a otrăvi un câine cu o greutate de zece kilograme. În contrast cu ghindele, castanele sau conurile de pin nu sunt toxice pentru câini. Cu toate acestea, ar trebui să fii precaut, deoarece există riscul ca patrupedul să se înăbușe cu ele.

Simptome: care sunt semnele obișnuite de otrăvire la câini?

Simptomele otrăvirii la câini cauzate de consumul de ghinde variază în funcție de cantitatea ingerată. Cantitatea de ghinde consumată este crucială pentru a stabili gradul de otrăvire al câinelui.

Iată câteva simptome comune ale otrăvirii la câini:

1. Stare generală precară, slăbiciune și pierderea echilibrului.
2. Lipsa poftei de mâncare și creșterea setei.
3. Salivare excesivă și senzație de greață.
4. Probleme gastrointestinale, cum ar fi vărsături, diaree (cu prezența sângelui) și constipație.
5. În cazul în care câinele a consumat o cantitate mare de tanini, aceștia pot afecta ficatul și rinichii câinelui otrăvit. Acest lucru poate duce la apariția icterului, în care mucoasele câinelui (cum ar fi mucoasa gurii sau sclera ochilor) devin galbene.

Celulele hepatice afectate nu pot elimina eficient pigmenții biliari, care se acumulează în sânge sub formă de pigmenți galbeni sau maro. Insuficiența renală poate deveni chiar letală pentru câine într-un timp scurt!

Tratament: cum se tratează otrăvirea cu ghinde la câini?

Dacă câinele tău a mâncat ghinde și prezintă simptome de otrăvire, trebuie să-l duci imediat la veterinar! Veterinarul poate utiliza medicamente speciale pentru a provoca vărsăturile sau poate pompa stomacul pentru a îndepărta orice ghinde rămase în stomac și pentru a preveni absorbția ulterioară a toxinelor.

În cazul în care starea câinelui s-a deteriorat deja, veterinarul poate interveni pentru a salva viața animalului. Deoarece toxinele pot afecta ficatul și rinichii câinelui, acesta trebuie monitorizat de către medicul veterinar timp de câteva zile pentru a se asigura că este în siguranță. Acesta poate efectua teste zilnice pentru a verifica funcția acestor organe vitale și poate interveni rapid în cazul unor rezultate negative.

Pentru mai multe informații despre ce să faci în caz de otrăvire și despre plantele toxice pentru câini, consultă articolul: Plante toxice pentru câini. Pe lângă toxicitatea lor, ghindele consumate pot provoca obstrucție intestinală (ileus) la câini. De exemplu, dacă animalul înghite ghinde întregi, acestea se pot bloca în intestin, conform zooplus.ro.