De 5089 Vizualizari

Sunt cainii mai destepti decat pisicile? Cate cuvinte pot invata? Stiu sa si numere?!

Habar n-aveai ce prieten ai! :)

 

Sunt câinii mai deștepți decât pisicile?

Iubitorii de câini și cei de pisici se ceartă pe tema asta deseori. Până la urmă, adevăratul răspuns este: depinde! Testele arată că pisicile sunt mai deștepte decât câinii atunci când sunt în situația de a-și folosi lăbuțele, pe când câinii sunt mai ușor de dresat pentru că înțeleg mai ușor gesturile făcute de om.

Plus că există și o diferență de mărime a creierului (despre care s e spune că este direct proporțională cu inteligența),

 

Câte cuvinte poate învăța un câine obișnuit?

Hm…”Șezi, culcat, aport…” 5? 10? Ce spui de 165? Da, un câine obișnuit poate învăța 165 de cuvinte. Cei cu o inteligență superioară pot învăța 250 de cuvinte, iar cei  Chaser, un exemplar superb din rasa Border Collie a uimit oamenii de știință învățând mai mult de 1.000 de cuvinte – adică înțelegea vocabularul cam cât un copil de 3 ani!

Mental, câinele obișnuit este ca un copil de 2 ani în ceea ce privește limbajul și înțelege numerele ca un copil de 3 ani.

 

Pot câinii să numere?

Poate că nu poți întreba un cățel cât fac 2+2 și să primești și un răspuns, dar cercetătorii susțin că animalele noastre de companie, câinii și pisicile, înțeleg noțiunea de adunare și scădere. Câinii, în special, pot număra până la 5. Dacă le arăți un vas cu 2 boabe de mâncare și unul cu 5 boabe, el se va duce la cel cu cantitatea mai mare.

 

Câinii sunt mai intelgenți decât caii?

Da! Și nu doar caii sunt surclasați, ci oricare alt animal, exceptând maimuțele și elefanții, spun specialiștii. Totul se bazează pe mărimea creierului, spun ei. De ce sunt câinii mai isteți? Pentru că sunt vânători care trebuie să apeleze la inteligență în scopul de a supraviețui.

5 Comentarii

 1. dorinteodor spune:

  inteligenta depinde de marimea creierului? ciudat dar exista elefanti cu creierul de peste 3 kg iar creierul omului nu ajunge practic niciodata la 3 kg….

 2. Tema aceasta a fost dezbatuta, studiata, documentata, explicata si demonstrata de multe ori. Cainele nu este mai inteligent decat pisica! Cainele este MULT mai inteligent decat pisica! It’s a fact! In punctul asta trebuie sa spun ca desi am doi caini (corcituri) ingrijesc/hranesc si o „turma” de pisici fara stapan care-si fac veacul pe langa casa. La articolul anterior despre inteligenta raselor de caini am citi comentarii care puneau in discutie ultimul criteriu:-inteligența de supunere (capacitatea de a memora ceea ce-l învață omul). Ei bine, criteriul asta este absolut necesar deoarece este vorba de animale DOMESTICE. Traiesc in preajma omului, interactioneaza si trebuie sa interactioneze cu omul permanent. De asta se numesc domestice!
  Un alt argument citit undeva pe internet: pisicile sunt mai destepte pentru ca sunt independente si nu se lasa dresate si puse la munca. Atunci inseamna ca romii sunt cei mai inteligenti oameni de pe planeta…

  • Augustin Man spune:

   V-as da dreptate, daca mi-ati explica situatia intilnita de oricare dintre noi, de mai multe ori: catelul este legat sau dupa gard; daca este legat, pisica STIE precis pina unde-i ajunge lantul si-l necajeste EXACT dupa acea limita; daca-i vorba de un gard, pisica circula pe el linistita sau face giumbuslucuri dincolo de el, in timp ce catelul o latra furios.

   Eu cred ca-i vorba despre cu totul altceva: spre deosebire de catel, pisica nu este interesata absolut deloc sa ne arate cit este sau nu este de inteligenta…

   • Domnule Augustin Man,

    IMHO, argumentul dvs. nu este valid pentru ca este valabil si pentru caini. Daca inlocuim cainele din lant cu un tigru si pisica cu un caine se va intampla acelasi lucru. Cainele va latra la tigru dar va sta in afara pericolului la limita lantului. Daca in locul pisicii punem un tigru, acesta nu va sta sa faca giumbuslucuri ci va ataca fara indoiala cainele in lant. E vorba de diferenta mare de marime dintre aceste animale. De aceea vedem cainele fugarind pisica si nicidecum invers. Comparatia mai este nepotrivita si pentru ca elimina tocmai punctul forte al cainelui: capacitatea de a invata datorita versatilitatii prin care cainele si omul sunt in contact permanent. Asa cum am spus mai sus omul nu poate fi scos din ecuatie pentru ca sunt animale domestice si rostul lor este sa interactioneze cu omul. Cainele desi traieste mai putin decat pisica invata mult mai mult pe toata durata vietii.
    Eu am doi caini, corcituri. Un caine mic de cca 11Kg care arata ca un JRT doar ca este vizibil mai mare si orice cunoscator stie ca e corcitura si un caine mai mare, mai exact, de 5 ori mai mare, portocaliu. Cainii astia au invatat singuri mai multe cuvinte pe care probabil le utilizez eu mai des fara sa-mi dau seama. Stiu dupa cum ma imbrac daca e rost de plimbare sau nu, ba mai mult, stiu daca mergem la plimbare cu masina sau pe jos. Si inca o multime de alte lucruri. Dresajul meu s-a limitat la comenzi stricte, clare care sa-i tina departe de orice bucluc. Nu i-am invatat trucuri si nimic alceva. Au invatat singuri. Pisicile din jurul casei n-au invatat nici acum, dupa ani de zile sa nu stea pe covorasul de la intrare cand deschid usa sa ies din casa. Nici macar dupa ce de nenumarate ori cainele mare, care iese primul pe usa, a calcat pe ele. De fapt, am o tolba de povesti hazlii sau neobisnuite cu cainii mei si pisicile din jurul casei care adreseaza argumentul dvs.: pisicile nu-si arata inteligenta. Si inca ceva: cainii mei sunt dresati sa nu atace nimic. Pisicile sunt in siguranta in preajma lor. :)
    O seara placuta!

Comenteaza articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

* Accept ca numele si adresa de email furnizate de mine sa fie folosite pentru a participa la sectiunile de comentarii din paginile animalzoo.ro

 

powered by Binbox

X