Sari la conținut
Home » Suferi de alergii la părul de câine sau pisică: ce recomandă specialiștii

Suferi de alergii la părul de câine sau pisică: ce recomandă specialiștii

Astmul cronic

Suferi de alergii la părul de câine sau pisică, uite câteva sfaturi pentru a nu fi nevoit să te desparți de animalul tău de companie.

Scăderea tensiunii arteriale, reducerea nivelului de colesterol sau o funcție cognitivă îmbunătățită sunt câteva dintre principalele beneficii ale timpului petrecut cu animalele de companie asupra sănătății mentale și fizice a oamenilor.

Cu toate acestea, studiile arată că 20% din populația lumii suferă de alergii la părul de câine sau pisică, iar nevoia de diagnosticare și de tratare corespunzătoare este extrem de importantă pentru sănătate.

Alergenii proveniți de la câini sau pisici sunt printre cei mai prezenți în casele oamenilor

Alergenii proveniți de la câini sau pisici sunt printre cei mai prezenți în casele oamenilor, fiind cu ușurință purtați pe haine, așezați pe mobilier, așternuturi sau regăsiți în particulele de praf. Reacțiile alergice sunt din ce în ce mai frecvente în rândul oamenilor și provoacă simptome neplăcute, precum respirație dificilă, rinoree abundentă apoasă, nas înfundat, mâncărimi în zona ochilor sau strănut persistent.

Suferi de alergii la părul de câine sau pisică. În acest context, pentru menținerea sub control a episoadelor alergice sau prevenirea acestora, specialiștii recomandă eliminarea cât mai eficientă a factorilor poluanți din locuință, iar unul dintre aspectele cele mai importante este igienizarea corespunzătoare și în profunzime a casei.

Cum să scapi eficient de alergenii periculoși din casă

Studiile arată că oamenii pot petrece până la 6 ore pe săptămână făcând curățenie, însă acest lucru nu înseamnă neapărat că eficiența în curățare este pe măsură. Experții în microbiologie atrag atenția asupra faptului că majoritatea particulelor de praf din casă au dimensiuni microscopice, iar îndepărtarea prafului din zonele care sunt printre cele mai neglijate este extrem de importantă pentru sănătatea oamenilor.

Potrivit studiilor realizate, în casele în care există animale de companie, unul dintre cele mai neglijate locuri atunci când facem curățenie este coșul în care pisica sau câinele își petrece cea mai mare parte din timp, loc ce adună o cantitate semnificativă de păr. Specialiștii recomandă, în primul rând, în măsura în care este posibil, spălarea huselor sau a oricărui element de natură textilă utilizat spre confortul micilor patrupede.  Îndepărtarea eficientă a părului animalelor de companie de pe multiple suprafețe, precum de pe canapea, saltea sau lenjeria de pat poate fi făcută și prin aspirare și scuturare.

Curățarea casei în mod regulat

Praful are tendința de a se „lipi” de podelele dure și, cu cât stă mai mult pe podea, cu atât este necesar mai mult efort pentru a-l îndepărta. Curățarea regulată face mai ușoară îndepărtarea prafului, regulă ce se aplică întregii case și nu doar podelelor. Mai mult decât atât, curățarea insistentă de cel puțin o dată pe săptămână a acelor zone în care animalele de companie își petrec cel mai mult timp este importantă pentru igienizarea în profunzime a locuinței.

Curățenia poate fi realizătă prin aspirare, scopul acesteia este de a elimina praful și murdăria din casă, în mod eficient. Un aspirator care încorporează un sistem avansat de filtrare asigură utilizatorul că toate particulele de praf și poluanții captați rămân în interiorul acestuia și nu sunt eliberați înapoi în aerul din casă.

Pentru a menține curățenia în casă și pentru a elimina eficient alergenii proveniți de la câini sau pisici ce pot provoca episoade alergice neplăcute, sunt necesare atât un efort atent și planificat, cât și respectarea câtorva sfaturi utile recomandate de experți în tehnologie și microbiologie. Astfel,  nu numai că vom fi înconjurați de un mediu mai igienic și mai sănătos în fiecare zi, dar vom economisi timp și energie atunci când facem curățenie.