Sari la conținut
Home » Știința confirmă: Da, este recomandat ca patrupedul să doarmă în patul stăpânului, întrucât aduce multe beneficii pentru om. Care sunt acestea

Știința confirmă: Da, este recomandat ca patrupedul să doarmă în patul stăpânului, întrucât aduce multe beneficii pentru om. Care sunt acestea

Cercetătorii afirmă că este recomandat ca patrupedul să doarmă în patul stăpânului, întrucât acest lucru contribuie la starea de bine și la sănătatea stăpânului.

Este ora 11 noaptea. Știi unde este câinele tău? Cel mai probabil patrupedul este cuibărit în patul tău. Un sondaj realizat de AKC a constatat că 45% dintre persoanele cu câini permit cățelului lor să doarmă în patul lor.

Acest obicei al prietenilor blănoși nu este ceva neobișnuit sau rău pentru stăpâni, din contra, existănd chiar și motive științifice pentru care este indicat să dormi cu cățelul tău.

Ce spune știința:

Ați văzut câini de terapie plimbându-se prin aeroport? Unele aeroporturi din SUA, cum ar fi Denver International, au o echipă de animale care se plimbă prin terminale. De ce? Pentru a ajuta la liniștirea călătorilor agitați, desigur.

Cercetările arată că patrupezii de terapie ajută la reducerea anxietății. Dacă câinii îi pot ajuta pe călători să-și păstreze calmul, de ce nu ar putea ajuta la reducerea tensiunii înainte de a merge la culcare?

Ei bine, prietenul dvs. canin vă poate face să vă simțiți mai liniștiți în timpul nopții. Iată alte trei motive pentru care știința spune că patrupezii ar trebui să doarmă în patul tău.

Un câine care doarme cu tine nu va avea un impact negativ asupra somnului tău. Există o serie de idei conform cărora dacă îi permiteți caninului dvs. să doarmă în camera dvs. vă va perturba somnul.

În studiul său, Clinica Mayo a constatat că, pentru adulții fără tulburări de somn, dormitul cu câinele lor nu a provocat consecințe negative. De fapt, rezultatele cercetării au arătat că atât câinii, cât și oamenii au dormit bine împreună, iar mărimea câinelui nu a fost un factor atunci când a fost vorba de afectarea calității somnului.

Câinii reduc stresul și tensiunea arterială!

Mângâierea unui câine reduce tensiunea arterială. Nu vă veți petrece toate orele de somn mângâindu-vă câinele, dar puteți diminua unele tensiuni masându-vă prietenul câteva minute înainte de a vă îndrepta spre țărâmul viselor.

Un studiu din Journal of Behavioral Medicine a măsurat tensiunea arterială a 60 de participanți, bărbați și femei, în timp ce fie mângâiau un câine, iar apoi vorbeau cu altcineva.

Cercetarea a arătat că tensiunea arterială a oamenilor era cea mai scăzută în timp ce mângâiau un câine și cea mai ridicată în timp ce vorbeau cu altcineva. Când este timpul să adormiți, ajutați-vă funcțiile biologice să se calmeze oferindu-i câinelui câteva mângâieri.

Stresat înainte de culcare? Adu-ți câinele pe saltea. Poate că la orizont se profilează un examen, un termen limită la serviciu sau un membru al familiei bolnav de care trebuie să aveți grijă. Oricare ar fi cauza, cel mai probabil este că ai în tine un anumit nivel de stres. Câinii vă pot ajuta.

Scade nivelul de cortizol

Unele cercetări au descoperit că interacțiunea cu un câine poate scădea nivelul de cortizol și crește oxitocina. Ce spuneți? Cortizolul este hormonul care provoacă stresul, iar oxitocina este hormonul care crește încrederea la oameni.

Practic, a fi în preajma câinelui tău poate reduce tensiunea și ajută la creșterea sentimentelor plăcute. Același studiu a constatat că participanții săi au raportat că s-au simțit mai puțin stresați fiind în preajma unui câine.

Știința spune că dormitul alături de câinele tău nu îți va împiedica odihna și cel mai probabil te va menține mai calm. Dar așteptați. Mai este ceva.

Câinii oferă căldură și siguranță

Dacă știința și cercetarea nu vă plac, există motive practice pentru a face loc câinelui dumneavoastră în pat. Iată două dintre ele.

Imaginați-vă că afară este un frig cumplit, iar căldura din casă nu vă ajută foarte mult. Dacă îi permiteți animalului dumneavoastră de companie să se ghemuiască sau să se întindă lângă dumneavoastră vă va ajuta să conservați căldura. Așa că, atunci când este frig afară, strângeți-vă lângă câinele dumneavoastră.

Un alt motiv pentru care patrupedul este recomandat să doarmă în patul stăpânului, alături de el, este liniștea sufletească pe care animalul i-o oferă omului.

Poate că nu ați instalat o rețea de securitate la domiciliu sau poate doriți un sentiment de siguranță suplimentar. Ținându-vă câinele aproape, vă puteți simți mai în siguranță.

Dacă există un zgomot brusc, câinele vă va alerta prin tresărire sau lătrat. Vă puteți baza pe prietenul  canin pentru a vă anunța dacă lucrurile sunt în neregulă în interiorul și în afara casei dumneavoastă. Este ca și cum ați instala rețeaua de securitate acasă fără factura atașată.

Pentru oameni, un companion canin este un mare plus pentru somn

Dar, cum rămâne cu perspectiva câinelui tău? Un studiu din revista Human Nature spune că, dacă aveți un cățeluș bine crescut și fericit, nu există niciun motiv pentru care să nu-l lăsați să doarmă în patul dumneavoastră.

De fapt, împărțirea spațiului va aprofunda, cel mai probabil, legătura dintre tine și iubitul tău cățeluș. Este un scenariu benefic pentru ambele părți. Și nu-i așa că par atât de fericiți acolo sus, pe pat? Îmi topește inima.

Data viitoare când cineva te va întreba dacă câinele tău doarme în patul tău, poți spune cu mândrie că da. De ce? Totul se reduce la știință. Cercetările arată că dormitul alături de partenerul canin se pretează la un somn mai bun, iar dumneavoastră personal știți că vă face să vă simțiți mai confortabil. Așadar, fii mândru și bucură-te de un somn odihnitor, alături de prietenul tău blănos.