Sari la conținut
Home » Știai că poți să-ți stresezi câinele fără să-ți dai seama? Uite care sunt gesturile, aparent inofensive, făcute de stăpâni

Știai că poți să-ți stresezi câinele fără să-ți dai seama? Uite care sunt gesturile, aparent inofensive, făcute de stăpâni

Știai că poți să-ți stresezi câinele fără să-ți dai seama? Uite care sunt gesturile, aparent inofensive, făcute de stăpâni

Anumite gesturi și obiceiuri, aparent inofensive, făcute de stăpâni îi pot stresa pe simpaticii blănoși. Mai jos vă expunem câteva situații în care patrupedul nu se simte deloc confortabil.

  • Fumatul. Câinii nu sunt fericiți când fumezi lângă ei, în plus îi poți îmbolnăvi.

„Câinii au un simț olfactiv acut și ceea ce pentru noi este un miros mediu pentru ei poate deveni unul puternic și neplăcut”, a explicat pentru Insider dr. Perez-Camargo.

Expunerea îndelungată la fumul de țigară poate duce la probleme respiratorii, infecții nazale și chiar cancer.

  • Îmbrățișările strânse. Câteodată poate fi greu să reziști, dar îmbrățișările prea strânse le provoacă anxietate câinilor.

„Câinelui îi place să se cuibărească în brațele tale, dar nu îl strânge prea tare. Simțind că nu se poate elibera din strânsoare este foarte stresant pentru el, așadar atunci când îl alinți asigură-te că gesturile tale sunt blânde, iar el are îndeajuns spațiu de mișcare”, sfătuiesc veterinarii, potrivit digi-animalworld.tv.

Știai că poți să-ți stresezi câinele fără să-ți dai seama? Uite care sunt gesturile, aparent inofensive, făcute de stăpâni

  • Mutatul mobilei. Pentru unii câini, mai ales pentru cei bătrâni sau cu deficiențe de vedere, mutatul mobilei poate deveni o sursă de stres, a explicat doctorița Mary Gardner.

„Câinii își folosesc memoria și mirosul pentru a se descura prin casă. Își construiesc în capul lor o hartă a spațiului în care locuiesc. Mutarea mobilierului le poate provoca anxietate pentru că nu mai știu unde sunt lucrurile pe care ei le cunoașteau”.

  • Muzica tare, mirosul și zgomotul artificiilor nu e preferata câinilor.

Veterinarul Jessica Kirk a explicat că muzica dată tare și zgomotul puternic produs de electrocanice pot fi copleșitoare pentru câini și pot interfera cu auzul lor.

„Zgomotele puternice sunt neplăcute pentru urechile sensibile ale câinilor, acestia devin foarte stresați”.

Nu da volumul tare în mașină, iar în cazul unei petreceri asigură-te că are un loc al lui unde să se poată retrage departe de gălăgie.

În ceea ce privește artificiile, acestea nu doar că produc un zgomot foarte puternic pentru ei, dar și mirosul și simpla lor vedere pot fi o sursă de stres terifiantă pentru căței, a explicat doctorul Kirk.

  • Ochelarii și pălăria.

„Câinii se bazează pe ochii oamenilor pentru a înțelege ce vor face aceștia și pe ce își concentrează atenția. Dacă îți vei acoperi fața, animalul tău va deveni nesigur”, a declarat veterinarul Gerardo Perez-Camargo.

În momentele în care nu poți renunța la ochelarii de soare ori la pălărie, asigură-te că îi acorzi atenția pozitivă necesară pentru ca el să știe că este în siguranță.

  • Câinele poate deveni nervos dacă îl fixezi cu privirea

Sara Ochoa, veterinar, atrage atenția vizavi de privirea insistentă a stăpânului.

„Câinilor nu le place să fie supravegheați continuu. Chiar dacă nu-ți poti lua ochii de la el, pentru ca este atât de drăguț, animalul tău va crede ca de fapt el face ceva greșit”.

Deși este necesar să-i acorzi atenție atunci când te joci cu el, încearcă să nu-l fixezi cu privirea prea mult atunci când, de exemplu, stă întins pe canapea.

Câinii se stresează când sunt îmbrăcați.

„Multor câini nu le place să poarte haine, este nenatural pentru ei”, avertizează veterinarii. Ai grijă ca haina pe care o pui pe el să fie confortabilă, să nu-l strângă, să poată respira ușor, iar coada să fie liberă.

  • Atentie la schimbarea hranei, îi poate afecta digestia și pielea!

Iubitorilor de câini le place să-i răsfețe cu tot felul de bunătățuri, dar multe dintre acestea le pot provoca probleme serioase de sănătate.

„Un câine cu un stomac deranjat sau cu probleme dermatologice din cauza schimbărilor de dietă va fi cu siguranță foarte stresat”, a declarat doctorul Kirk. „Schimbarea hranei se face treptat pe o perioadă mai lungă de timp”. Oferă-i mai întâi o cantitate mică din produsul respectiv și vezi cum îl tolerează înainte de a-i mai da.

  • Călătoriile.  Pot fi copleșitoare pentru unii câini.

„Pentru mulți câini plecatul în vacanță este stresant ”, avertizează dr. Kirk. „Sunt nevoiți să facă față unor noi mirosuri, unui nou mediu înconjurător. Doar pentru că tu ești lângă el nu înseamnă că animalul nu este stresat, îngrijorat. Înainte de a pleca în călătorie cu el, permite-i să se obișnuiască cu interiorul mașinii sau al cutiei în care va fi transportat”.

  • Câinilor bătrâni nu le pace să fie mângâiați brusc. O mângâiere neașteptată îi poate stresa tare.

„Când un câine își pierde vederea sau auzul pe măsură ce îmbătrânește, se poate speria foarte ușor, va tresări brusc”, a explicat Gardner. Mai mult, „chiar și cel mai dulce și blând câine poate ataca atunci când cineva îl mângâie neașteptat”.

Asigură-te că te vede sau te aude înainte de a-l mângâia. Încearcă să nu-i atingi acele părți ale corpului ce sunt expuse riscului de artrită, precum labele sau zonele cu articulații.