Sari la conținut
Home » Specie de viperă considerată dispărută descoperită în România!

Specie de viperă considerată dispărută descoperită în România!

Specie de viperă considerată dispărută descoperită în România!

Specie de viperă considerată dispărută descoperită în România!  Vipera de fâneață, o specie considerată dispărută, a fost redescoperită după 61 de ani în apropierea Cluj-Napoca.

Efortul de identificare a speciei a fost susținut de 24 de participanți. În colaborare cu o unitate canină specializată în căutarea viperelor din Ungaria.

Specie de viperă considerată dispărută descoperită în România!

Căutările au avut loc în opt locații istorice, considerate a fi habitate potențiale pentru aceste vipere.

Vipera de fâneață este una dintre cele mai amenințate specii de șerpi din Europa, iar în România populația este estimată la doar câteva sute de exemplare.

„Este extrem de important să menționăm faptul că în căutarea noastră am fost sprijiniți și de unitatea canină de căutare a viperelor a Parcului Național Kiskunság din Ungaria. Edvárd Mizsei, coordonatorul proiectului EU LIFE pentru conservarea viperelor de fâneață din Ungaria.

Și câinele său ciobănesc german Tomi au participat și ei la căutare. Astfel încât putem adăuga cinci zile de efort canin. În timpul expediției, au fost vizitate opt situri istorice, respectiv areale care mențin habitate potențiale pentru aceste vipere.

Vipera de fâneață a fost identificată în apropierea localității Bonțida

În prezent, se cunosc 8 locații în care trăiește vipera de fâneață, din regiunea Cluj Napoca până la pajiștile din vecinătatea localității Mihalț (județul Alba).

Cu această ocazie dorim să mulțumim tuturor participanților pentru că s-au alăturat căutării.

În același timp, am dori să mulțumim Direcției Parcului Național Kiskunság pentru sprijinul neobosit acordat de mai mulți ani activităților noastre de conservare a viperelor de fâneață”. Se menționează în postare.

Vipera de fâneață a fost identificată în apropierea localității Bonțida din județul Cluj. Ultima dovadă că specia a trăit în zona respectivă datează din anul 1962, când a fost fotografiată.

Expediția va continua și în anii următori, oferind oportunitatea de a studia mai amănunțit această specie rară și de a contribui la eforturile de conservare a acestei populații de vipere, conform g4media.ro.