Sari la conținut
Home » Specialiștii au aflat de ce pisica ta este atrasă de ton

Specialiștii au aflat de ce pisica ta este atrasă de ton

Pisica mea poate să mănânce sfeclă?

Specialiștii au aflat de ce pisica ta este atrasă de ton. Un borcan de ton este printre cele mai iconice alimente pentru pisici. Chiar și felinelor cele mai pretențioase pare să le placă acest lucru.

Într-un studiu publicat în numărul din august al revistei Chemical Sense, cercetătorii au descoperit că pisicile folosesc receptori gustativi care detectează umami, unul dintre cele cinci arome de bază, alături de dulce, acru, amar și sărat.

Specialiștii au aflat de ce pisica ta este atrasă de ton

Spre deosebire de receptorii umami umani, receptorii de gust ai pisicilor se leagă de două substanțe chimice găsite în concentrații deosebit de mari în ton. Aceste substanțe amplifică experiența umami pentru pisici, făcându-le să prefere cu putere acest deliciu pe bază de pește.

Umami este ceea ce conferă alimentelor un gust savuros sau de carne, deci are sens ca un carnivor obligatoriu precum o pisică să prefere acest gust.

Cercetările anterioare au arătat că preferințele gustative ale pisicilor diferă semnificativ de cele ale oamenilor. Felinelor le este indiferent gustul dulce. Nu îl preferă și nici nu îl evită pentru că nu îl pot simți .

Gena lor de receptor pentru gustul dulce este disfuncțională. Specialiștii cred că au pierdut simțul carbohidraților și îndulcitorilor. Acești nutrienți nu sunt esențiali pentru supraviețuirea lor.

De asemenea, pisicile au mai puțini receptori pentru gustul amar decât oamenii. Acest lucru se datorează probabil faptului că simțirea gustului amar nu le este la fel de utilă ca unui erbivor sau omnivor care folosește amărul pentru a exclude plantele toxice.

,,De când am descoperit că pisicile nu au un receptor funcțional pentru gustul dulce, ne-am întrebat la ce vor răspunde în schimb”, a spus Scott McGrane, expert în știința simțurilor la Institutul Științific Waltham Petcare.

Pentru prima dată, McGrane și colegii săi au demonstrat că pisicile exprimă gena legată de umami, în papilele gustative. Cercetătorii au analizat limba unei pisici de 6 ani pentru a studia genele implicate în gust.

sursă foto:nootspet
Pisica savurează un pește; sursă foto:nootspet

Aminoacizii nu se leagă de receptorul umami al pisicilor singuri

La oameni, două gene, TAs1r1 și Tas1r3, lucrează împreună pentru a simți umami. Oamenii de știință știau că pisicile aveau activitate TAs1r3, dar nu erau siguri de Tas1r1. Cu toate acestea, această cercetare a arătat că felinelor le lipsesc cele două gene necesare pentru a simți gustul umami.

O analiză a proteinelor codificate de genele pisicilor TAs1r1 și Tas1r3 a arătat că acestea sunt foarte diferite de genele umane.

Se pare că, spre deosebire de oameni, aminoacizii nu se leagă de receptorul umami al pisicilor singuri. În schimb, nucleotidele, care sunt comune în carne și drojdie, se leagă de receptorul umami al pisicii. Aminoacizii precum acidul glutamic și acidul aspartic pot avea apoi un efect de amplificare, opusul a ceea ce se întâmplă la oameni.

Acest lucru face ca tonul să fie preferat de pisici deoarece conține nucleotidul monofosfat inozinic, care are o afinitate mare pentru locul de legare umami.

Tonul conține cantități mari de aminoacid L-histidină, un aminoacid esențial pentru pisici și un puternic amplificator de umami, a spus McGrane.

,,Conținutul de L-histidină al tonului este mult mai mare decât în alte specii de pești și surse de carne”, a spus McGrane.

Un panel de gustare format din 25 de pisici a confirmat descoperirile. Echipa a plasat în fața pisicilor o serie de boluri cu apă care conțineau cantități variabile de aminoacizi și nucleotide.

Pisicile au arătat o preferință puternică pentru combinațiile care au activat cel mai mult receptorii lor umami. Au sugerat că gustul este un factor cheie în dieta lor bazată pe carne, conform livescience.com.