Sari la conținut
Home » Spaniel tibetan / Tibbies

Spaniel tibetan / Tibbies

  • de


Greutate: 4 – 7 kg
Inaltime: 22 – 28 cm
Origine: Tibet,

Istoric rasa Este o veche rasa tibetana. Provine din incrucisarile intre Lhasa Apso si pechinezii daruiti tibetanilor de curtea imperiala din China. Desene si picturi vechi reprezinta acest caine crescut in manastiri pentru scopuri religioase. Se crede ca erau folositi la tractarea “rotilor de rugaciune” pe suprafata carora erau afisate rugaciunile recitate de calugari. In manastirile budiste servea si ca animal de companie, paza, latrand de sus de pe zidurile manastirii. In Europa a patruns in jurul anilor 1890, iar in SUA in anul 1965.

Descriere Fizica Este un caine de talie mica, robust, mai mult lung decat inalt. Capul este mic in raport cu corpul, craniul boltit, stop mic, bot de marime medie, drept, nasul negru. Ochii sunt de marime medie, ovali, distantati, maro. Urechile sunt de marime medie, purtate lasat, usor departate de cap, lateral si acoperite cu par lung in franjuri. Coada este destul de lunga, impodobita cu par bogat si purtata rulat deasupra spatelui. Blana este dubla, cu un prim strat moale si un strat exterior cu un par destul de lung, moale, matasos. Parul abundent formeaza o coama pe umeri si gat si franjuri bogate pe partea posterioara a picioarelor si urechi, par scurt pe bot. Poate avea orice culoare si combinatie, dar mai des intalnit este auriul.

Personalitate Este un caine inteligent, curajos, prietenos cu persoanele cunoscute, vioi, mandru, linistit, vigilent. Este afectuos, devotat si dornic sa fie pe plac stapanului, iubeste copiii. Accepta alte animale si alti caini daca a fost socializat de mic cu ei.

Ingrijire Blana acestui caine trebuie periata si pieptanata regulat. Urechile trebuiesc mentinute curate.

Conditii de viata Este un caine care se adapteaza cu usurinta la conditiile de viata oferite si la stilul de viata al stapanului sau familiei in mijlocul careia traieste. Are un nivel scazut de activitate si se multumeste cu plimbari scurte, dar ii place si sa alerge fara lesa, sa se joace.

Dresaj Este un caine inteligent, care vrea sa fie pe plac stapanului, intelege cu usurinta ce i se cere si de aceea este usor de dresat. Deoarece este uneori incapatanat, dresajul trebuie sa fie consecvent.

Utilitate Este un bun caine de paza si un placut si devotat companion.