De 1722 Vizualizari

Soluţia ar putea fi asta: 250 de euro pentru fiecare om care adoptă!

Proiect iniţiat de scriitorul Petre Crăciun pentru rezolvarea problemei câinilor maidanezi: adopţia cu plată către persoanele din mediul rural

petre-craciun

M-am gândit mult, în ultimele zile, la o soluţie pentru rezolvarea definitivă a problemei câinilor maidanezi în marile oraşe. Am ascultat toate opiniile, lansate sub imperiul emoţiei stârnite de moartea tragică a micuţului Ionuţ. Din nefericire, nu cu legi adoptate la nervi şi la supărare putem rezolva o problemă atât de spinoasă.

Eutanasia în masă a câinilor nu este o soluţie demnă de un popor civilizat şi va duce la reacţii negative pe tot mapamondul. Una este să eutanasiezi un câine scăpat dintr-o curte, cum fac americanii, alta să omori 65.000 de câini. Pe de o parte, nu cred că avem capacitatea organziatorică de a duce la îndeplinire un astfel de plan lugubru, iar pe de altă parte, aceasta ne poate aduce acuzaţia ”România, Auschwitz- ul câinilor maidanezi”.

Iată de ce propun Guvernului Victor Ponta o soluţie civilizată, care poate duce la rezolvarea într-un termen de câteva luni a problemei.

La ora actuală, potrivit informaţiilor furnziate de mass-media, preţul eutanasiei unui câine poate merge până la 300 de euro. Adică foarte mult. Vă daţi seama ce cheltuială avea pentru a duce la îndeplinire un plan criminal în masă…

Propunerea mea este ca maidanezii să fie adunaţi de Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA), sterilizaţi şi microcipaţi, apoi incredinţaţi spre adopţie în special persoanelor din mediul rural (judeţele din jurul Bucureştiului), sau chiar din Bucureşti, pe baza unui contract ferm, dar cu plata către persoana care adoptă câinele a sumei de 250-300 de euro pe care oricum am cheltui-o pentru a omorî câinii. Contractul va avea clauze ferme, interzicându-i persoanei respective să abandoneze câinele, fiind stabilite sancţiuni contravenţionale şi chiar răspundere penală în situaţia în care câinele părăsit este implicat într-o situaţie tragică.

Locuiesc de câţiva ani într-o localitate de lângă Bucureşti şi am întrebat foarte multe persoane dacă ar primi o astfel de soluţie. Reacţia este deosebit de pozitivă, mai ales în rândurile oamenilor cu venituri modeste.

ASPA va selecţiona câinii bolnani şi agresivi, pe care îi va eutanasia, ceea ce trebuie să facă şi până acum. De data aceasta, i se fixa un termen foarte scurt pentru a duce la îndeplinire această primă etapă.

Imediat după aceasta, paralel cu desfăşurarea unei campanii de informare bine articulată privind condiţiile adopţiei, va începe acţiunea propriu-zisă, care va avea două modalităţi de realizare: adopţia direct de la adăposturile de câini (mai ales pentru persoanele din Bucureşti) şi adopţia în diferite puncte de pe raza comunelor şi satelor avute în vedere. Contractele vor fi semnate pe loc, iar banii vor fi plătiţi fie pe loc, fie într- un timp foarte scurt după adopţie.

Câinii adoptaţi pe raza unei comune vor intra intr-o bază de date, centralizată de ASPA, şi monitorizată de primăriile comunale. Şefii de post din fiecare comună vor urmari şi ei modul în care noii proprietari îşi vor indeplini obligaţiile contractuale, ei fiind cei care vor aplica sancţiunile pentru nerespectarea acestora.

În momentul în care un câine decedează, proprietarul este obligat să anunţe primăria, iar aceasta anunţă mai departe ASPA, pentru a fi scos din evidenţă.

Vă întrebaţi dacă ne permitem să punem în aplicare un astfel de plan. El poate costa între 16.250.000 euro (la costul de 250 euro/eutanasie) şi 19.500.000 euro (la 300 euro/eutanasie), la un număr de 65.000 de câini madanezi.

Tot din presă aflu că numai în acest an, ASPA are un buget de peste 18,6 milioane lei. Ce face ASPA cu banii, am văzut deja. Dacă vom adopta o astfel de soluţie nu va mai fi nevoie de construcţia unor adăposturi noi pentru câini, deci vom face economii. Desigur, vor fi stabilite mecansime transparente pentru modul în care se vor desfăşura tot procesul de sterilizare şi adopţie cu plată.

Avem aceşti bani? Poate nu îi avem în acest moment, dar ei pot fi atribuiţi ASPA la o viitoare rectificare bugetară. Cert este că dacă dorim să scăpăm de maidanezii de pe străzi, trebuie să adoptăm o soluţie care nu este mai scumpă decât eutanasia, dar care este civilizată, demnă de o ţară europeană. 

Daca si tu ai o solutie, pune-o intr-un mail si expediaza-l la contact@animalzoo.ro!

Vrem sa aflam parerea ta! 

26 Comentarii

 1. Si pt un copil care sta la casa de copii sau la un camin? Cat se da?

  • daca o mama isi da copilul la orfelinat asta nu e mama,eu nu am vazut nici o catelusa sa-si abandoze puii…niciodata i catelusa nu-si abando”care fac copii doar ca sa aiba banii din alocatiilor pentru bautura,tigari…

  • dar tu cat ai dat la copii? cati copii ai adoptat? nu mai macati c**at.

  • sanda vonta spune:

   COPIII AU REGIM SEPARAT, NU SE PUN IN ACEEASI OALA; GANDITI-VA ATUNCI SI LA BATRANII HANDICAPTI, LA TOTI BOLNAVII CRONICI CARE CONSUMA ………………./FAORTE MULT…………..MEDICAMENTE, ZILE DE SPITALIZARE, PSIHOPATII CARE STAU CU ANII PRIN SPITALELE DE PSIHIATRE; SUNT MAI MULTE VARIABILE

  • iesiti si protestati pentru asta :) vreti sa vina totul de-a gata. uite ca un stat nu functioneaza asa. nu e vina cainilor ca statul repartizeaza banii asa. „daca ii iubiti, luati-i acasa”, valabil pentru copiii din camine :)

 2. Chiar crezi ca Romania este tara „potrivita” ca sa aplici asa ceva. Gandeste-te mai bine! Ce seriozitate exista in tara asta? In momentul imediat urmator publicarii unei astfel de legi MAIDANEJII ROMI vor fi primii care vor navali la adoptii dupa care, ca sa nu raspunda in nici un fel, vor omora cainii, vor taia urechea cu chip-ul si gata au facut un „ban cinstit”. Si sunt convins ca si intr-o „tara civilizata” daca adopti o astfel de lege se gasesc oameni care o vor eluda in acelasi fel. Oamenii care cu adevarat vor sa salveze cainii (pt ca-i iubesc) nu au nevoie de bani pt asta.

 3. Asa, si? Banii astia ce provenienta vor avea? Eu unul nu doresc sa dau un cent pentru ca altii sa-si aduca javrele in apartament. „Iubitorii” de javre sa faca bine sa-si asume singuri, pe cheltuiala lor proprie, maidanezii! Nu sa primeasca bani publici, banii nostri. Puneti mana si adoptati copiii abandonati, nu javre violente, periculoase. Mai terminati cu gaselnitele voastre manipulatorii!

  • Dar pt puscariasi esti de acord sa dai bani? Probabil ca nu esti de acord nici pt ei dar uite ca dai.

   • Bine spus! Dle. Dan… pentru hoti, criminali, pedofili, violatori, etc……da si cat…ohooooooooo si din pacate dam cu totii! eu personal nu vreau sa dau DECAT UNDE VREAU EU! CA-S BANII MEI!

   • Puscariasii muncesc in folosul comunitatii, imbecilule!

    Acum ce vrei? Daca irosim banii pe puscariasi sa-i irosim si pe caini?

 4. Asa, si? Banii astia ce provenienta vor avea? Eu unul nu doresc sa dau un cent pentru ca altii sa-si aduca javrele in apartament. „Iubitorii” de javre sa faca bine sa-si asume singuri, pe cheltuiala lor proprie, maidanezii! Nu sa primeasca bani publici, banii nostri. Puneti mana si adoptati copiii abandonati, nu javre violente, periculoase. Mai terminati cu gaselnitele voastre manipulatorii! Si inca ceva… Cine a auzit de obscurul asta de Petre Craciun?

  • nu, dar vei da bani ca „javrele” sa fie omorate, asa cum ai dat si pana acum si statul si-a batut joc de tine. tu cati copii ai adoptat de iti permiti sa comentezi ?

 5. Bine spus! Dle. Dan… pentru hoti, criminali, pedofili, violatori, etc……da si cat…ohooooooooo si din pacate dam cu totii! eu personal nu vreau sa dau DECAT UNDE VREAU EU! CA-S BANII MEI!

 6. eu sunt de acord. locuiesc la curte in militari.

 7. O solutie ar fi daca chiar se vrea ,scutirea de la impozit .

 8. De ce costa eutanasierea unui caine 300 de euro?!? BS!!! 18 zile(14 lucratoare) la adapost, cu maxim 10 euro pe zi(realist ar trebui ca 5 euro sa fie arhisuficienti), fac 180 de euro iar eutanasierea(seringa, injectia letala) costa 10 euro maxim. Pe cinstite, cazatul si eutanasierea uni caine ar trebui sa coste maxim 100 de euro!

 9. sunt sigura daca acum s-ar anunta pe toate posturile ,cine aduce la castrat(gratuita castrarea)un catelus ,va primi 20 de lei ,va spun ca toata romania iubeste catelusii…..asa au fost unii dintre noi nu i-au interesat decat banii si familia lor ,altceva ei nu au iubit sau respectata ..toata lumea sa moara numai ei sa traiasca!!pacat ca vor muri atatea suflete nevinovate ,romania esti o tara criminala!!cateodata sufletul uni catel este mai nobil si mai uman decat al unui”om”

 10. Solutia este cum spune legea. Datul banilor pentru adoptie este o jmecherie, cine nu-si revendica cainele timp de 14 zile (si sa plateasca pentru intretinerea lui in adapost, lafel ca si ridicarea automobilului), eutanasiere. Nu mai este timp de pierdut, au trecut zeci de ani si cainii au devenit stapani pe spatiul public, lumea este terorizata de patrupede. Cat costa eutanasierea, sa se plateasca si basta.

 11. Hingherul spune:

  M-am saturat de o tara condusa de ONGisti si „artisti” mediocri.

  A arunca banii pe animale e ridicol.

  Daca nu te deranjeaza ca porcul se taie de Craciun, sa nu te deranjeze nici eutanasierea maidanezilor.

  Mai bine sa moara javrele tale patrupede decat sa sufere oamenii.

  Acum ce? Sa nu mai pot nici macar sa merg cu bicicleta?

 12. RADU GEORGETA spune:

  EU AM UNUL DEJA SI MAI IAU UNUL NU PTR BANI PTR SUFLETELE LOR NEVINOVATE. HALAL PRESEDINTE AVEM …..NU-L GRATIAZA EL PE BECALII, DAR CIINII ? BECALII LEA DAT EXEMPLU LA TOTI…E TARA LUI P… RECE…SINTEM CONDUSI NUMAI DE CRIMINALI .DE JIGODII…NEA VINDUT TOT.EI AU GIPURI OAMENI BUNI SA-I SALVAM SI PE EI…. , HAI SA -I SALVAM SI PE EI SINT SUFLETE….NIMENI NU ARE DREPTUL SA LE IA VIATA DECIT D-ZEU. NR MEU ESTE 0768 690 595 AS DORII UN NR DE CONTACT VA ROG MULT……..

 13. ELENA LUNGU spune:

  cand se gasesc solutii, oamenii nu mai sunt de acord; Apel catre oamenii: daca vedeti ca exist si se gasesc anumite solutii , de ce va puneti contra la tot?! Ganditi-va, acceptati planurile altora , multumiti-le ca s-au gandit lun plan de salvare, DECI ACCEPTATI!

 14. sa ia bani de la ministresa campeanu, ca si asa ea nu vrea sa dea in plus un leu pentru alocatia copiilor. cica nu sunt bani. nu stiu de unde or scoate la rectificare bugetara pentru aspa. parca si tiganii au primit 500 euro sa nu se mai intoarca in franta si………

 15. Numaiun om bolnav la cap putea veni ci idea asta! Si sa va spun de ce:
  Presupun ca un taran ar adopta o câine din asta. După o luna l-ar omorî si ar declara ca câinele a fugit, ca i l-au otrăvit vecinii, ca l-a călcat o masina, etc, etc. După care ar mai „adopta” unul, si tot așa. Asta ar rezolva problema câinilor intradevar, dar pe bune, mai bine ii eutanasiem conform legii. Si asta n-ar costa 3oo de euro ci maxim 50-100 cu totul.

 16. Cum sa fie 300 de euro o eutanasiere. Dar ce faceti le serviti o cina la Intercontinental inainte? Sau o croaziera pe Mediterana? 50 de euro si gata. Nu poti da bani sa fie adoptati, v-ati prostit de tot?? Mi-ar place sa va vad traind un an fara sa imprumutati bani de pe unde pica, fara sa vi se dea, fara sa furati.. sa vedeti atunci valoarea a 300 de euro.

 17. O intrebare. Cei 250 de euro se acorda o data (la adoptie) sau este o suma lunara/anuala?
  Daca se asigura o singura data, prevad un nou tip de afacere. Adoptia de la adapost, omorarea cainelui dupa 1-2 saptamani, alta adoptie, alta omorare, si tot asa.
  De este o suma periodica, atunci nu mai e atat de ieftina aceasta solutie.

 18. jef beck spune:

  Foarte bine, sa scoata asta din buzubnar cate 250 e pe caine-adica, sa dam noi? Nuuu, sa dea el si iubitorii de animale.
  Ne-am saturat de proiecte cretine care nu spun de unde se iau si banii

Comenteaza articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

* Accept ca numele si adresa de email furnizate de mine sa fie folosite pentru a participa la sectiunile de comentarii din paginile animalzoo.ro

 

powered by Binbox

X