Sari la conținut
Home » Shih Tzu / Cainele Foo, Cainele cu fata de crizantema

Shih Tzu / Cainele Foo, Cainele cu fata de crizantema

  • de


Greutate: 4 – 7 kg
Inaltime: 20 – 27 cm
Origine: China,

Istoric rasa Descinde din rasa Lhasa Apso. Istoria rasei este neclara. Preotii budisti din Tibet aratau acestui caine o consideratie religioasa deosebita datorita asemanarii cu un leu – animal sfant la ei (Numele Shih-Tzu in limba chineza inseamna “leu” ). S-ar putea sa fi existat in China inca din vremea Dinastiei Tang in secolul al III-lea sau sa fi ajuns in secolul al X-lea. Aceasta rasa este bine reprezentata in arta chineza, in sculpturi si broderii. Cainii de tip Lhasa Apso erau facuti cadou imparatilor chinezi de catre Dalai Lama din Tibet. Era crescut doar de familiile regale. Tocmai datorita acestei asocieri, multi caini au fost omorati in timpul Revolutiei Chineze. A devenit cunoscut sub numele sau chinezesc din 1935 cand s-a fondat Clubul Canin Shih Tzu. In Europa a patruns in perioada anilor 30.

Descriere Fizica Este un caine de talie mica, puternic, echilibrat, viguros, mai mult lung decat lat. Are un cap masiv si rotund, craniu lat intre ochi, cu un bot patrat, scurt, plat si nas negru. Capul este acoperit cu par bogat formand mustati, barba. Parul ce creste pe nas este indreptat in sus dandu-i aspectul asemanator florii de crizantema. Ochii sunt mari, rotunzi, de culoare inchisa. Urechile mari sunt strans lipite de cap si acoperite cu un par atat de des incat pare a se uni cu parul de pe gat. Coada bogata in par lung este purtata rulat deasupra spatelui. Are o blana dubla cu un par exterior lung, des, putin de tot ondulat si un puf interior moale. Poate fi orice culoare sau combinatii de culori cu o dunga alba pe frunte si putin alb la varful cozii.

Personalitate Este un caine inteligent, vesel, bland, activ, mandru, demn, alert, oarecum incapatanat, independent si se imprieteneste cu toata lumea. Este afectuos si devotat stapanului, prietenos si sociabil cu copiii, prevazator cu strainii. Se intelege bine cu alti caini si alte animale din gospodarie.

Ingrijire Blana acestui caine are nevoie de periaj zilnic pentru a evita incalcirea ei. Parul de pe nas si frunte va fi prins cu o clema pentru a nu cadea in ochi. La aceasta rasa ochii sunt foarte sensibili si trebuie mentinuti curati in permanenta folosind eventual picaturi speciale. Si urechile vor fi verificate regulat si mentinute curate. Cine nu are timp pentru periaj poate tunde cainele odata la doua luni. Parul este pieptanat cu o carare pe mijlocul spatelui.

Conditii de viata Este un caine care se simte foarte bine intr-un apartament langa un stapan atent, iubitor si grijuliu. Are un nivel scazut de activitate multumindu-se cu plimbari scurte. Are nevoie de socializare si dresaj.

Dresaj Are nevoie de un dresaj consecvent, destul de ferm, bland facut cu rabdare, fara a-l repezi.

Utilitate Este un placut caine de companie.