Sari la conținut
Home » Shar Pei

Shar Pei

  • de


Greutate: 18 – 27 kg
Inaltime: 46 – 58 cm
Origine: China,

Istoric rasa Este o rasa antica, creata in sudul Chinei. Se crede ca a fost dezvoltat ca un caine bun la toate, dar mai ales la lupte. Statuile si manuscriesele din diverse perioade fac referinte la un caine ridat asemanator cu Shar-Pei. A fost la un moment dat pe cale de disparitie, dar datorita unui fan al acestei rase din Hong Kong, a fost salvat ajungand astazi un cunoscut caine de companie

Descriere Fizica Este un caine de talie mare cu un corp patrat, puternic. Caracteristica acestui caine este data de pielea de pe cap si corp care este ridata si cu foarte multe pliuri, precum si limba de culoare albastra. Are un cap mare cu un bot lat, turtit, numit si bot de hipopotam, nas mare si negru. Ochii sunt mici, migdalati si adanciti in orbite. Urechile sunt mici, situate sus, distantate si lasate. Au o coada conica, rasucita pe spate. Blana este foarte aspra (numele rasei inseamna “ blana de smirghel ”) si exista doua varietati : cea cu par scurt sau “par de cal” si cu par mai lung, dar nu mai mult de 2,5 cm. Prima varietate este mai des intalnita. Culorile pot fi: negru, maro, cafeniu, rosu sau crem. Zone mai deschis sunt permise, dar niciodata albe.

Personalitate Este un caine curajos, neinfricat, inteligent, destul de vigilent. Este devotat stapanului si familiei acestuia, se intelege bine cu copiii, dar precaut cu strainii. Socializat de mic cu alte animale nu are probleme cu ele, dar este dominant cu alti caini.

Ingrijire Cutele pielii de pe corp si cap trebuiesc curatate periodic pentru a nu se infecta. Daca este necesar pot fi periati cu o perie moale.

Conditii de viata Acest caine se simte mai bine in aer liber, cu posibilitatea de miscare alaturi de un stapan activ, dar se poate acomoda si intr-un apartament avand un nivel de activitate mediu, dar sa i se ofere suficienta miscare pentru a putea fi linistit in casa. Are nevoie de socializare, dresaj.

Dresaj Dresajul acestui caine trebuie facut de o persoana cu experienta, hotarata, sa nu dea semne de slabiciune, ezitare caci isi va arata instinctele innascute de dominare. Dresajul trebuie sa fie ferm si consecvent si de la o varsta frageda. Are nevoie de multa miscare zilnica, numai asa nu vor avea probleme in casa.

Utilitate Astazi sunt folositi ca animale de paza al locuintei, fiind destul de vigilenti, si ca animal de companie.