Sari la conținut
Home » Sfaturi pentru atunci cand alegeti un pui dintr-un cuib! Evaluati corect!

Sfaturi pentru atunci cand alegeti un pui dintr-un cuib! Evaluati corect!

Cunoscutul dresor canin, Gabriel Cocu consideră ca alegerea la intamplare a unui pui dintr-un cuib poate avea urmari neplacute dupa ce acesta ajunge adult, fapt constatat de multi posesori de caini care, neavand informatiile necesare evaluarii, si-au ales puiul care le-a iesit primul in intampinare conform principiului „dragoste la prima vedere”.
Alte „criterii” de selectie des auzite, potrivit specialistului, sunt: „era cel mai sperios, saracutul”, „era cel mai mic” sau „cel mai rau dintre toti”, si exemplele pot continua.

”O analiza atenta a puiului inainte de achizitie presupune testarea trasaturilor de caracter cum ar fi: gradul de dominare pe care-l va avea puiul, hipersensibilitatea la atingere, orientarea catre o sursa de sunet, teama de sunet. Veti avea astfel informatii despre adaptabilitatea puiului la un program de dresaj si despre usurinta cu care el se va adapta si integra in viata si ritmul familiei dumneavoastra. Folosirea programelor de evaluare a aptitudinilor la pui nu sunt o noutate, aceste programe exista inca din 1920–1930, cand pentru prima data au fost elaborate si folosite in mod sistematic in Elvetia, in proiectul Fortunate Fields, o organizatie filantropica ce urmarea evaluarea Ciobanescului German in vederea pregatirii pentru conducerea orbilor.

Unul dintre cele mai apreciate programe de evaluare este cel alcatuit de Joachim si Wendy Volhard. In acest program sunt combinate elemente din fiecare test aparut anterior: Fortunate Fields, Phaffenberger si Campbell. Este de preferat ca testarea aptitudinilor puiului sa se faca in jurul varstei de sapte saptamani. Daca puiul este testat inainte de sase saptamani, cand functiile cerebrale sunt inca nematurizate, rezultatul obtinut nu va fi relevant. Daca testarea are loc intre 8 si 10 saptamani, puiul va fi in prima perioada de imprimare a fricii si stabilirea temperamentului si a aptitudinilor nu va fi concludenta.
Testul in sine dureaza aproximativ 10-15 minute si se face, de preferat, inainte de masa, atunci cand puii sunt activi. Fiecare pui este testat individual, intr-un teritoriu sau camera necunoscute acestuia, de catre o persoana straina. Fazele testului trebuie parcurse fara pauze mari intre ele. Primul test evalueaza temperamentul si se bazeaza in intregime pe testarea puilor elaborata de Campbell. Acesta ne dezvaluie atractia puiului fata de grupa umana, gradul de compatibilitate sociala si usurinta cu care puiul accepta ierarhia stabilita de stapan”, spune Gabriel Cocu.
AICI puteti afla mai multe detalii despre – Testul Campbell – atractia sociala, insotirea, imobilizarea, dominarea prin ridicare de la sol, aportul, sensibilitatea la atingere, sensibilitatea la sunet, reactia la obiecte noi etc.

 

Etichete: