Sari la conținut
Home » Setter Gordon / Gordon Setter, Setter negru

Setter Gordon / Gordon Setter, Setter negru

  • de


Greutate: 20 – 36 kg
Inaltime: 58 – 68 cm
Origine: Scotia,

Istoric rasa O contributie importanta la crearea Setterului negru a avut-o Ducele de Gordon care i-a dat si numele. Mai tarziu prin incrucisari si selectii dirijate intre Setterul cu par negru, Bloodhound, Collie si Irish Setter s-au obtinut exemplarele actuale.

Descriere Fizica Este un caine de talie medie spre mare, musculos, robust, elegant. Are un cap puternic, craniul usor boltit, stop proeminent, bot lung, dretunghiular cu nas lat, negru. Ochii sunt ovali, de marime medie, caprui inchis. Urechile sunt atasate jos, de marime medie, cu varful rotunjit, lasate pe langa cap. Coada este destul de scurta, conica, drepata sau usor curbata, purtata orizontal sau mai jos de linia spatelui. Blana are un par neted sau usor ondulat, de lungime medie, matasos, de culoare neagra cu pete castanii. Blana este mai bogata si formeaza franjuri pe urechi, burta, piept, gat, partea posterioara a picioarelor.

Personalitate Este un caine inteligent, muncitor, entuziast, afectuos, sociabil, bland, independent. Este ascultator si devotat cu stapanul, iubitor si bland cu copiii, precaut cu strainii. Daca este socializat de mic cu alti caini, cu alte animale, atunci nu vor fi probleme deosebite cand va fi mare.

Ingrijire Blana acestui caine trebuie periata si pieptanata regulat. Se va inlatura parul crescut in exces din interiorul urechii, pentru a se mentine canalul auricular curat si a se evita infectarea urechii.

Conditii de viata Este un caine cu un nivel ridicat de activitate caruia ii place sa faca multa miscare si sa aiba ocupatie. Este recomandat persoanelor active care isi pot face timp liber pentru a se ocupa de caine deoarece ii place sa hoinareasca, sa faca plimbari lungi, sa alerge pe langa o bicicleta dupa ce a ajuns la maturitate. Poate fi tinut si intr-un apartament daca sunt conditii, caci este un caine de talie mare si daca face zilnic miscarea de care are nevoie fizic si psihic pentru a fi linsitit apoi in casa. Se simte insa cel mai bine intr-o curte bine ingradita unde sa se poate misca liber. Are nevoie de socialzare, dresaj.

Dresaj Daca se tine cont de latura independenta a lui, dresajul acestui caine trebuie sa fie ferm, consecvent, echilibrat dar fara a fi sever, ci facut cu o voce blanda, afectuoasa.

Utilitate Este folosit la vanatoarea de pasari, in special sitari, la paza locuintei. Este un placut companion.