Sari la conținut
Home » Semnele prin care pisica ta îți ”spune” că are nevoie de altfel de ”iubire”. Nu o ignora, există soluții

Semnele prin care pisica ta îți ”spune” că are nevoie de altfel de ”iubire”. Nu o ignora, există soluții

rover.com

Animalele de companie au o anumită perioadă când intră în călduri. În literatura de specialitate acest interval poartă denumirea de estru și reprezintă o perioadă de câteva zile în care femela este fertilă. În acest interval comportamentul pisicii va suferi o serie de modificări.

Pe lângă faptul că va accepta să fie curtată de motani, mofturoasă va fi extrem de dificilă și nu se va înțelege nimeni cu ea. Prin urmare, vă așteaptă o perioadă dificilă. Slavă Domnului, există soluții pentru a calma pisica în călduri.

Femela pisica va intra în călduri pentru prima dată la vârsta de 5-6 luni, desigur că această vârstă depinde și de rasa pisicuței, de alimentație la care se adaugă moștenirea genetică sau condițiile în care este crescută.

 Cum calmezi pisica în călduri

În general prima perioadă de călduri se manifestă primăvara în perioada martie aprilie, în timp ce al doilea interval poate apărea din nou în lunile de vară. Pentru felinele de apartament această regulă nu se aplică, în cazul lor estru poate apărea oricând.

rover.com
sursă foto: rover.com

O perioadă de ”călduri” durează undeva între șapte și zece zile, interval în care pisicile vor manifesta o serie de simptome. Trebuie să rețineți faptul că dacă pisicuțele nu se împerechează, estru apare din nou după 16-20 de zile. 

O situație extrem de stresantă pentru animalul de companie și pentru stăpân deopotrivă. Prin urmare, medicii recomandă sterilizarea mustăcioaselor. Spre deosebire de câini, pisicile nu manifestă simptomele atât de evident, dar cele mai frecvente sunt caracterizate după cum urmează:

miaună lung, des și mai tare pentru a se face remarcată;

își freacă gâtul, capul și posteriorul de obiectele din jur;

se tolănește des pe jos;

ridică posteriorul, coada și adoptă o poziție de împerechere;

va face tot posibilul să evadeze;

își marchează teritoriul, o metodă prin care lasă de înțeles că este gata de împerechere;

nu mănâncă;

este mai iubitoare cu toți membri familiei dar și cu alte pisici;

Odată clarificate aceste aspecte haideți să vedem cum putem calma biata pisicuța. 

Medicii veterinari recomană sterilizarea animalelor de companie

Cu riscul de a ne repeta, medicii veterinari recomandă stăpânilor care nu au posibilitate să păstreze puiuții de la prietenii necuvântători sterilizarea animalelor pe care le au în grijă. În acest mod o scutiți pe pufoasă de chinurile nașterii și de disconfortul creat de estru. Până la momentul stabilizării, dacă pufoasă trece prin estru trebuie să-i acordați mai multă atenție și afecțiune. 

O perioadă mai lungă de timp alocată jocurilor și periajului îi vor mai reduce disconfortul felinei. În acest sens o vor ajuta jucăriile care o solicită din punct de vedere fizic mai ales cele care o obligă să alerge și să sară.

rover.com
rover.com

De asemenea, există și un tratament hormonal medicamentos sau sub formă de injecții, dar este de preferat să evitați un astfel de tratament deoarece poate genera afecțiuni genitale, piometru sau chiar infertilitate. 

Tocmai de aceea sterilizarea reprezintă varianta cea mai sigură pentru arogantele cu nouă vieți. Procedura este una extrem de sigură, nu este dureroasă iar recuperarea se face în doar câteva zile, potrivit cauta.vet