Sari la conținut
Home » Secrete de la specialiști: Cum educi un câine pe care tocmai l-ai adoptat! 

Secrete de la specialiști: Cum educi un câine pe care tocmai l-ai adoptat! 

Secrete de la specialiști: Cum educi un câine pe care tocmai l-ai adoptat! Înainte de a adopta un câine este bine sa aveți foarte clar stabilite câteva reguli de bază. Stăpânul trebuie să știe exact ce îi va fi permis si ce nu, noului membru al familiei.Mai exact, trebuie sa stiti foarte bine unde va avea voie sa doarma, sa isi faca nevoile, unde si cu ce se poate juca, in ce camere are voie sa intre…Potrivit vier-pfoten.ro,  este deosebit de important sa fiti consecventi in permiterea sau interzicerea acestora.

Cateva sfaturi pentru a-l invata comportamentul corect:

– imediat dupa ce este hranit, ii oferiti apa si apoi iesiti cu el afara, la o scurta plimbare,- gasiti afara un loc special (de preferabil cu iarba) unde cainele sa isi faca nevoile de fiecare data (mirosul il va invata),- un pui de cateva luni nu poate sta mai multe ore fara sa isi faca nevoile!Daca vor exista accidente, puteti controla acest lucru facand un loc special unde catelusul sa-si poata face nevoile in casa, folosind ziare/asternuturi absorbante (de exemplu: pe balcon, pe hol sau in baie). Treptat insa, renuntati la acest loc!In cazul accidentelor: NU tipati, NU certati si mai ales – NU loviti cainele! In schimb, daca l-ati prins in timpul actului, ii spuneti calm si strict NU, apoi incercati sa il opriti si sa iesiti cu el afara.In aceste prime etape, bucurati-va cat mai mult cand catelul reuseste, oferindu-i recompense semnificative.

Mersul in lesa

Inca de la inceput incercati sa obisnuiti cainele cu zgarda si lesa. Daca aceasta are probleme (se sperie, fuge sau devine agitat) incercati sa ii tineti lesa prin casa, pentru perioade scurte de timp, pentru a se obisnui cu aceasta. Mersul corect in lesa va va ajuta si pe dvs. sa va bucurati de plimbare, dar si pe caine sa exploreze lumea intr-un mod calm si placut. Pentru a incepe aceasta etapa plecati de acasa cu recompense si cu multa rabdare. Exista mai multe tipuri de probleme legate de mersul in lesa (tras in fata, tras in orice directie, tras la vederea altor caini/oameni sau refuzul de deplasare). Exercitiul de educare incepe in fata usii, unde lesa este pusa cainelui cand este calm si ascultator!Dupa ce ati iesit afara, daca cainele dvs. trage in lesa, aveti cateva variante:- Cea mai eficienta solutie este schimbarea brusca a directiei si recompensarea rapida a cainelui cand acesta se afla in pozitia corecta;- De asemena, va puteti opri, nu mai continuati drumul pana cand acesta nu revine la pas. Repetati aceasta activitate si cainele va intelege ca nu se poate deplasa in acest mod;- Daca animalul trage spre alti caini sau oameni, repetati schimbarea directiei si/sau incercati sa ii distrageti atentia prin recompense (mancare, jucarie, mangaiat);- Daca refuza deplasarea (de cele mai multe ori din teama), NU trageti cainele. Incercati sa va opriti si sa-l chemati la dvs, recompensandu-l cand vine. Daca ii este teama de un obiect, un om, o masina, incercati sa va apropiati treptat de acel loc. Nu insitati si nu fortati un caine foarte temator!

Socializarea cu oamenii si alti caini!

Socializarea cu alti oameni si caini trebuie inceputa cat mai devreme posibil. Astfel, inainte de terminarea vaccinurilor noul catel poate sa faca cunostinta cu oamenii (ATENTIE! Trebuie respectata cu strictete igiena celor care interactioneaza cu acesta!) si unul-doi caini de incredere (acestia trebuie sa fie curati, vaccinati si blanzi). Aceste interactiuni trebuie supravegheate cu atentie.Numai dupa terminarea vaccinurilor cainele este pregatit sa ia contact cu lumea! Socializarea in tarcurile special amenajate este foarte importanta, in special in primul an de viata, cand noul catel va invata bunele maniere. Iesirile trebuie sa fie cat mai dese, pentru a obisnui cainele cu toate tipurile de caini.

Totusi, daca acestea are doar cateva luni, ar trebuie urmariti cativa pasi:

Iesirile nu trebuie sa fie foarte lungi;Experientele trebuie sa fie preponderent pozitive (aici stapanul decide daca interactiunea cu un anumit caine nu este potrivita);Cainele nu trebuie sa fie extrem de protejat (nu luati cainele in brate, nu va speriati cand se joaca cu ceilalti), dar trebuie sa fie supravegheat;Combinati socializarea cu ceilalti catei cu socializarea cu stapanii acestora.Puii de caine au dorinta de a se urca cu labutele pe oameni si de a musca in joaca (maini, haine). NU ii permiteti acest lucru.  In momentul in care se comporta in acest fel, plecati si ignorati cainele sau ii distrageti atentia cu alta activitate.Folositi-va de aceste iesiri pentru a intari relatia cu cainele prin cateva exercitii de dresaj (din cand in cand chemati cainele la dvs. si recompensati-l cand vine, exercitii de obedienta, aport)!

Etichete: