Sari la conținut
Home » Schipperke / Spits, Spiske

Schipperke / Spits, Spiske

  • de


Greutate: 3 – 9 kg
Inaltime: 25 – 35 cm
Origine: Belgia,

Istoric rasa Acest caine este rezultatul incrucisarilor dintre ciobanescul belgian Leuvennar (astazi disparut) si spitz-ul lup:Keeshoung. Este mentionat prima data in anul 1690, cand a participat la un concurs organizat la Bruxelles pentru confectionarea de zgarda din cupru cizelat pentru gatul cainilor, zgarda pe care o poarta si astazi conform traditiei. S-a numit si spitz al navigatorilor, fiind folosit de acestia la prinderea sobolanilor de pe slepuri si vapoare si la paza acestora.

Descriere Fizica Este un caine de talie medie, cu aspect asemanator lupului, cu un corp scurt, armonios, mai mare in partea anterioara decat in cea posterioara. Capul este un pic mai ingust la ochi, craniul usor rotunjit, fruntea lata, botul ascutit si nu prea lung, iar nasul este mic si negru. Ochii sunt mici, ovali, de culoare caprui inchis. Urechile sunt mici, triunghiulare, situate sus pe cap si ridicate. Nu are coada, iar daca apare un ciot este taiat. Are blana dubla cu stratul inferior des si moale, iar cel exterior este des si aspru. Are blana pe picioarele din spate si pe gat mai lunga decat pe restul corpului, formand un fel de guler. Pe cap si pe picioarele din fata blana este mai scurta decat pe corp. Culoarea blanii este negru curat.

Personalitate Este un caine vioi, curajos, curios din fire, indraznet si sigur de el. Latra la primul semn de pericol, este harnic, inteligent si dornic sa invete. Accepta cu greu persoane straine si alte animale. Este devotat stapanului si se intelege destul de bine cu copiii.

Ingrijire Blana aspra are nevoie de putina ingrijire, un periaj ocazional este suficient.

Conditii de viata Este un caine care se adapteaza cu usurinta atat in aer liber cat si in casa. Simte nevoia sa faca multa miscare, sa alerge zilnic. Are nevoie de socializare, dresaj.

Dresaj Poate fi dresat cu destula usurinta pentru ca este un caine inteligent si doreste sa faca pe plac stapanului. Latra puternic la orice miscare si de aceea trebuie invatat cand este nevoie sa latre mai mult sau mai putin.

Utilitate Este un excelent paznic al casei. Este folosit si la distrugerea animalelor daunatoare (rozatoare), la prinderea iepurilor, cartitelor. Este folosit si ca animal de companie.