Sari la conținut
Home » Schapendoes

Schapendoes

  • de


Greutate: 12 – 16 kg
Inaltime: 40 – 50 cm
Origine: Olanda,

Istoric rasa In tara sa de origine a fost folosit pe scara larga pentru paza turmelor, fiind apreciat pentru puterea sa de munca si inteligenta. Odata cu reducerea numarului de turme a inceput sa dispara si acest caine (mai ales dupa al 2-lea razboi mondial) fiind salvat de la disparitie de un iubitor al acestei rase. Este in continuare pe cale de disparitie.

Descriere Fizica Este un caine de talie medie, puternic, musculos cu un cap mare, lat, iar botul este scurt, lat si acoperit cu par lung. Are ochii rotunzi, caprui si acoperiti de par. Urechile sunt lasate. Coada este lunga, bogata in par si usor intoarsa la varf. Blana este dubla, cu stratul interior gros si moale, iar cel exterior are parul des, lung, aspru, usor ondulat si de culori diverse, dar predomina gri albastrui pana la negru.

Personalitate Este un caine plin de viata, foarte activ, energic, inteligent si curajos. Este foarte loial familiei, jucaus si afectuos cu aceasta, precaut cu strainii. Se intelege bine cu alti caini sau alte animale din gospodarie, la fel si cu copiii.

Ingrijire Are nevoie de un periaj regulat pentru a nu lasa blana sa se impasleasca.

Conditii de viata Este un caine rezistent la intemperii. Se simte bine in aer liber, alaturi de o familie de tip sportiv, cu experienta in cresterea cainilor. Are nevoie de multa miscare zilnic pentru a-si consuma energia innascuta si pentru a fi apoi linsitit daca este tinut in casa.

Dresaj Are nevoie de un dresaj echilibrat, consecvent. Iubeste miscarea, activitatea organizata, jocurile sportive.

Utilitate Poate fi folosit la paza turmelor si a locuintei si ca animal de companie.