Sari la conținut
Home » Samoyed / Sammy

Samoyed / Sammy

  • de


Greutate: 16 – 30 kg
Inaltime: 47 – 59 cm
Origine: Siberia,

Istoric rasa Denumirea acestei rase vine de la tribul Samoyed din nordul Siberiei. Ei foloseau acesti caini pentru manarea si paza turmelor de reni, pentru trasul saniilor. Parul cazut cand naparleste era tors si folosit la confectionarea hainelor groase. In secolul al XIX-lea acesti caini au ajuns prin intermediul negustorilor de blanuri in alte zone ale lumiii fiind foarte apreciati. Astazi sunt folositi ca animale de companie.

Descriere Fizica Este un caine de talie medie, puternic, musculos, cu un piept proeminent, picioare lungi si zvelte, un corp mai mult lung decat inalt. Capul este lat, de marime medie, bot conic cu nas negru (mai rar maroniu sau rosu-inchis). Ochii sunt migdalati, distananti si de culoare inchisa. Are niste urechi mici, rotunjite la varfuri, distantate si ridicate. Coada este lunga, stufoasa si curbata pe spate sau ataranata. Blana este dubla cu un prim strat pufos, des, scurt si un strat exterior aspru, ridicat. Culoarea este alba, crem sau combinatie intre acestea doua. La gat, parul este mai lung si formeaza un fel de coama.

Personalitate Este un caine prietenos, bland, vesel, inteligent, energic, vigilent dar cam incapatanat, dominanant, cu toane, neascultator uneori. Trebuie invatat de mic sa asculte de stapan, este bland si rabdator cu copiii. Este prietenos cu toti oamenii, inclusiv cu strainii. Se manifesta cam dominant fata de alti caini. Trebuie socializat de mic cu animalele din gospodarie pentru a nu avea probleme cand va fi mare.

Ingrijire Blana acestui caine trebuie pieptanata mai des in perioadele de naparlire pentru a indeparta parul desprins, in rest in functie de cat par ii cade.

Conditii de viata Se simte cel mai bine in aer liber alaturi de o familie activa, intr-un mediu mai racoros. Este un caine rezistent la intemperii. Are nevoie de foarte multa miscare zilnica de genul: plimari lungi, alergat pe langa bicicleta. Ii place sa hoinareasca si de aceea ar trebui sa aveti grija ca spatiul in care traieste sa fie corespunzator ingradit.

Dresaj Dresajul acestui caine este dificil de facut pentru ca este independent si incapatanat. Dresajul trebuie inceput la o varsta frageda si trebuie sa fie ferm, consecvent, echlibrat, variat pentru a nu se plictisi, si trebuie facut cu multa rabdare, prietenie si respect fara a fi sever, dur, pe un ton calm, cu o voce blanda pentru a putea obtine rezultatul dorit. Trebuie socializat de mic cu alte animale din gospodarie deoarece instinctele de vanator sunt puternice si pot aparea oricand, transformand animalele mai mici din curte in vanat.

Utilitate Sunt folositi in zonele arctice la vanatul si paza turmelor de reni, la trasul saniiilor, la vanatul animaleleor salbatice, dar si ca animal de companie.