Sari la conținut
Home » Saluki / Saluqi, Greyhound persan, Gazelle Hound, Royal Dog of Egypt

Saluki / Saluqi, Greyhound persan, Gazelle Hound, Royal Dog of Egypt

  • de


Greutate: 20 – 30 kg
Inaltime: 58 – 71 cm
Origine: Orientul Mijlociu, Iran,

Istoric rasa Este o rasa foarte veche ce descinde din ogarul egiptean. Un schelet al unui caine asemanator a fost descoperit in Siria de Nord si dateaza din anul 2500 i.e.n. A fost crescut de triburile arabe pentru vanatoarea rapidelor gazele, a iepurilor. Initial se numea Ogarul cenusiu persan, iar numele de Saluki i-a fost dat dupa cetatea araba Saluk. A aparut in Europa pentru prima data la o expozitie canina in 1909 in Anglia. A devenit mai cunoscut datorita contelui von Schublember de la ambasada germana din Teheran care a reusit sa aduca cateva exemplare si sa le prezinte la expozitia organizata in 1926 la Amsterdam.

Descriere Fizica Este un caine de talie mare, musculos, zvelt, elegant. Are un cap lung, ingust, stop nu prea bine accentuat, botul lung, nas mare, negru sau rosu inchis. Ochii sunt de culoare inchisa, ovali, cu gene foarte lungi, caracteristic rasei. Urechile sunt foarte lungi, mobile. Gatul este lung, suplu, musculos. Spatele este usor arcuit deasupra salelor musculoase. Coada este lunga, prinsa jos, purtata arcuit. Blana are un par drept, matasos si este mai lunga la urechi, coada si partea posterioara a picioarelor. Exista si o varietate cu blana scurta in aceste zone. Poate fi orice culoare, cu sau fara alb.

Personalitate Este un caine inteligent, vioi, energic, bland, sensibil, delicat, are un caracter nobil, independent. Este atasat si devotat stapanlului, rezervat si suspicios cu strainii, se intelege cu copiii. Puternicul instinct de vanatoare pe care il are il face sa vaneze aproape tot ce vede, de aceea in unele tari este interzis sa fie lasat liber.

Ingrijire Blana acestui caine are nevoie de un periaj ocazional, mai intens in zonele cu par mai lung. Trebuie mentinute urechile curate.

Conditii de viata Se simte cel mai bine intr-o curte ingraita unde se poate misca in voie. Este recomandat unei persoane active, cu experienta in cresterea cainilor. In casa este in general linistit, dar afara ii place sa alerge in spatii deschise sau pe langa o bicicleta. Nu trebuie uitat ca odata ce a vazut ceva ce doreste sa vaneze nu mai asculta de stapan. Are nevoie de socializare, dresaj.

Dresaj Dresajul acestui caine trebuie facut de o persoana cu experienta, deoarece nu este foarte ascultator. Cu un dresaj ferm, consecvent fara a fi dur sau sever se pot obtine rezultate satisfacatoare.

Utilitate Este folosit la vanatoarea de animale salbatice mici si mari (gazele, antilope), la cursele de alergari pentru caini, ca animal de paza si companie.