De 3587 Vizualizari

Saguinul, maimuţa politicoasă care te va ajuta cândva să comunici mai bine cu oamenii din jurul tău!

Saguini

Autor: Maria Mocanu

 

Să aştepti ca interlocutorul să termine ce are de spus înainte de a-i răspunde este esenţial pentru ca schimbul de informaţii să fie unul corect şi pare un fapt banal în conversaţia umană, nu-i aşa?

Dar ştiai că maimuţa Saguin, o specie de dimensiune mică din America de Sud, „vorbeşte” într-un mod asemănător cu cel al oamenilor? Asta au constatat oamenii de ştiinţă americani, potrivit BBC.

osmo

Rezultatele sugerează „un traseu evolutiv alternativ” pentru modul de conversaţie al oamenilor. Cercetătorii au înregistrat sunetele maimuţelor în timp ce strigau unele la altele, din spatele unei cortine. Fiecare animal striga, după care aştepta ca celălalt să răspundă, înainte de a striga din nou. Înregistrările au arătat că maimuţele au aşteptat cam cinci secunde după ce interlocutorul a terminat de vorbit pentru a da o replică, ceea ce înseamnă că urmează „regulile nescrise ale etichetelor conversaţionale”.

saguin-frumos

Asif Ghazanfar a explicat că există două idei pentru care animalele urmează aceste reguli:

1. Dacă eşti în afara câmpului vizual al membrilor grupului şi vrei să stabileşti o legătură cu altul, vei stabili această legătură doar dacă răspunsul lui este condiţionat de al tău.

2. Aceste apeluri dintre ei ar putea avea un conţinut informaţional.

1954228

Ghazanfar a mai spus că schimburile conversaţionale dintre oameni ar putea să fi evoluat printr-un traseu similar – deşi pe o latură paralelă a arborelui evolutiv.

Echipa de cercetători speră să descopere mai multe despre conversaţia umană şi de ce uneori aceasta eşuează. „În prezent investigăm cum experienţele din primele stadii de viaţă la saguin – inclusiv cele din uter şi chiar şi interacţiunile vocale dintre părinte şi copil – pot face lumină în ceea ce este greşit în tulburările de comunicare la oameni”, a spus Ghazanfar.

 

 

 

 

Comenteaza articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

* Accept ca numele si adresa de email furnizate de mine sa fie folosite pentru a participa la sectiunile de comentarii din paginile animalzoo.ro

 

powered by Binbox

X