Sari la conținut
Home » S-a aflat motivul morții unor grupuri mari de elefanți africani. Predicții sumbre

S-a aflat motivul morții unor grupuri mari de elefanți africani. Predicții sumbre

Lucruri interesante despre elefanți pe care nu le știai

S-a aflat motivul morții unor grupuri mari de elefanți africani în urma unor studii realizate de oamenii de știință care au realizat un raport publicat în revista Nature Communications, informează CNN.

Elefantul african este o specie care se confruntă cu probleme mari legate de braconaj și distrugerea habitatului, fiind considerată amenințată. Populația s-a diminuat de la aproape 500.000 de exemplare la 350.000 de exemplare în perioada 2007-2014 și continuă să scadă. Aproximativ 228.000 de elefanți trăiesc în zona de conservare Kavango-Zambezi (500.000 kmp), aflată în proporție de 90% pe teritoriul statului Botswana și 10% pe teritoriul Zimbabwe.

În urma deșlușirii misterului elefanților africani care mureau subit în grupuri mari, oamenii de știință au făcut și o predicție sumbră.

Decese suspecte în grupurile mari de elefanți africani

Reamintim că 35 de elefanți africani din Zimbabwe au murit subit în circumstanțe neclare în perioada august-noiembrie 2020, 11 dintre animale murind într-un interval de 24 de ore.

La începutul aceluiași an, aproximativ 350 de elefanți din țara vecină Botswana au murit subit într-un interval de trei luni de zile.

Motivul morții unor grupuri mari de elefanți africani nu a fost clar de la început. Experții și oficialii nu au reușit inițial să explice morțile animalelor, fiind luate în calcul braconajul, otrăvirea și seceta.

Potrivit studiului publicat în revista Nature Communications, se pare că o infecție bacteriană a ucis elefanții. Studiul compară mostre preluate de la 15 dintre elefanții morți în Zimbabwe.

Publicat pe 25 octombrie, studiul prezintă dovezi de infectare cu o bacterie puțin cunoscută denumită Bisgaard taxon 45, care provoacă septicemie. Morțile elefanților s-au produs în timp ce resursele de apă și hrană s-au redus în sezonul secetos, obligând elefanții să parcurgă distanțe mai mari pentru a obține hrană și apă.

Risc ridicat de epidemii și în viitor în rândul populației de elefanți

Autorii studiului au spus că temperaturile ridicate, seceta și densitatea populației de elefanți din zonă au fost factori care au contribuit la epidemie. Totodată, aceste condiții extreme, care ar urma să se producă mai des din cauza încălzii globate, ar putea însemna moartea mai multor elefanți în viitor.

Moartea elefanților din Botswana a fost atribuită inițial unor neurotoxine Cyanobacteria, găsite în apă, însă nu au fost făcute publice mai multe detalii, se arată în studiul din Nature Communications.

Dovada infecției cu Bisgaard taxon 45 a fost găsită în 6 dintre cele 15 mostre analizate, arată autorii studiului. În mostre nu s-au găsit toxine, inclusiv Cyanobacteria, sau infecții virale.

Unde a mai fost întâlnită bacteria Bisgaard taxom 45 care provoacă septicemie

Bacteria Bisgaard taxom 45 a fost asociată în trecut cu mușcătura de tigru sau leu la om, dar a fost identificată și în veverițe sau papagali. Microorganismul, care nu are o denumire oficială, este strâns legat de Pasteurella multocida, care provoacă septicemie în rândul animalelor. Bacteria a fost legată și de moartea a 200.000 de antilope saiga în Kazahstan în 2015, mai arată studiul.