Serviciile secrete militare ruse pregătesc o serie de teste în care vor pune în situaţii reale şoareci antrenaţi în căutarea de droguri şi explozivi, relatează agenţia EFE citând ediţia de marţi a cotidianului Izvestia.

„Şoarecii pot înlocui câinii în localizarea explozivilor şi muniţiilor, dar şi a oamenilor în spaţiile închise şi subterane. De asemenea, se vor elabora norme pentru departamentele specializate în folosirea şoarecilor”, afirmă un înalt responsabil al Statului Major rus.

Citește și:

Direcţia Generală de Informaţii (GRU) doreşte să dezvolte noi metode de căutare în câmp deschis, în timp ce Serviciul Federal de Securitate (FSB – fostul KGB) este interesat de îmbunătăţirea tehnicilor de căutate în zonele urbane.

Serviciile de informaţii ruse subliniază că şoarecii au mai multe avantaje faţă de câini: necesită puţină îngrijire, au un miros superior şi antrenarea lor durează numai două săptămâni.

Citește și:

Anton Venediktov, expert la centru ştiinţific EVRAAS, care face experimente pe şoareci, afirmă că aceste rozătoare pot fi antrenate într-o lună să simtă până la 150 de mirosuri diferite. „Şoarecii sunt învăţaţi să simtă în aer mirosul a diferite componente. Atunci când percep acest miros, ei aleargă într-un loc anume unde se aşează într-o anumită poziţie. Pot fi instruiţi să dea diferite semnale dacă simt miros de droguri, explozivi, arme sau oameni”, explică cercetătorul rus.

Setari cookie