Din cuprinsul articolului
Risc epidemiologic, rabie la granițele României. Prezența animalelor fără stăpân în localități constituie un factor de dezechilibru epidemiologic și epizootic, favorizând circulația și menținerea virusului rabic în mediul comunitar.
Risc epidemiologic, rabie la granițele României. Alertă în republica Moldova
Potrivit datelor Centrului Republican de Diagnostică Veterinară din Republica Moldova, în primele luni ale anului curent, virusul rabiei a fost confirmat la 11 animale (șase câini, o pisică, o bovină și trei vulpi). Ponderea ridicată a animalelor domestice implicate în procesul epizootic reflectă o apropiere a surselor de infecție rabică din zonele locuite, ceea ce reprezintă un risc de apariție a cazurilor de rabie la om.
În primele luni ale anului curent, în municipiul Chișinău, 815 persoane au fost agresate de animale, ceea ce constituie o creștere cu 7,5% față de aceeași perioadă a anului 2024. Majoritatea cazurilor de agresiune au fost provocate de câini. Numărul persoanelor agresate se menține practic la același nivel – 84,8% în a.2024 și 82,45% în a.2025.
În acest context, ANSP reiterează recomandările și măsurile de comportament în relația cu animalele domestice sau sălbatice:
-evitați contactul apropiat cu animale necunoscute sau fără stăpân, chiar dacă par blânde sau inofensive. Nu încercați să le prindeți, mângâiați sau hrăniți.
-animalele sălbatice, precum vulpile, jderii, veverițe pot fi purtători ai virusului rabic. Capturarea acestora este periculoasă și trebuie evitată.
-împiedicați accesul animalelor sălbatice în curți și adăposturi pentru animale domestice. Verificați periodic gardurile, porțile și alte puncte vulnerabile.
Pentru a preveni riscurile de transmitere a rabiei, deținătorii de animale de companie și cele de fermă au responsabilitatea de a asigura vaccinarea acestora împotriva rabiei, conform recomandărilor medicului veterinar. În cazul în care apar semne de boală sau comportament suspect (agresivitate neprovocată, dezorientare, salivare excesivă), este obligatorie consultarea imediată a unui specialist veterinar și izolarea animalului.

Risc epidemiologic. Măsuri de prevenție și de prim ajutor pentru oamenii pentru evitarea infectării cu rabie
În situația în care o persoană este agresată (mușcată, zgâriată sau salivată) de orice categorie de animal, este vitală aplicarea imediată a măsurilor de prim ajutor local:
-spălarea abundentă a plăgii cu apă curgătoare și săpun, timp de minimum 10-15 minute – o măsură esențială pentru reducerea încărcăturii virale.
-prelucrarea marginilor rănii cu o soluție antiseptică, cum ar fi alcool etilic 70% sau iod 5%.
Este important de reținut că aceste acțiuni de prim ajutor pot înlătura doar 50–70% din virusul prezent în plagă. Prin urmare, nu substituie consultul medical specializat și inițierea tratamentului antirabic, dacă acesta este indicat de către personalul medical.
Rabia este o boală letală, iar unica soluție de a o preveni cu siguranță și a salva viețile omenești este vaccinarea. Astfel, persoanele agresate de animale trebuie să solicite de urgență asistenţa medicală în cea mai apropiată și accesibilă instituție medicală. Medicul specialist va decide necesitatea şi volumul vaccinării curativ profilactice.
În Republica Moldova imunizarea contra rabiei este gratuită, iar vaccinul administrat în timp util asigură un grad înalt de protecție.