Sari la conținut
Home » Rhodesian Rodgeback / Cainele leu, Ogarul leu african, African Lion Dog African, Lion Hound

Rhodesian Rodgeback / Cainele leu, Ogarul leu african, African Lion Dog African, Lion Hound

  • de


Greutate: 32 – 39 kg
Inaltime: 61 – 69 cm
Origine: Zimbabwe, Africa de Sud,

Istoric rasa Este o rasa ce descinde din caini utilizati de triburile Hottenot in secolul al 15-lea pentru vanatoarea de lei. Acestia doar straneau vanatul, il fugareau si il anuntau pe vanator fara sa atace. In anii 1800 colonistii europeni au incrucisat acesti caini locali cu caini de tip Mastiff pentru a obtine caini utili la muncile din ferma: manarea animalelor, paza si vanoarea de lei. Numele ii vine de la regiunea Rhodesia din Africa. Dupa al doilea razboi mondial a ajuns si in SUA.

Descriere Fizica Este un caine de talie medie spre mare, puternic, proportionat, musculos. Este putin mai lung decat inalt, are un cap mare cu un bot lung, gros si puternic terminat cu un nas mare negru. Face riduri pe frunte cand e in alerta. Ochii sunt negri, maro sau de culoarea chihlimbarului. Urechile sunt prinse sus, in forma de V, lasate pe langa cap si mai inchise la culoare ca blana. Membrele sunt puternice cu umerii mari fata de restul corpului. Coada este lunga, groasa si ascutita la varf. Are pigment puternic pe nas, pernute, pleoape, gheare. Blana este scurta, neteda, lucioasa, aspra in diferite nuante de auriu, culoarea graului, rosiatic sau maroniu. Poate avea mici pete albe pe piept sau degete. Are in general o masca neagra in jurul botului si a ochilor. Distinctiv la acest caine este creasta de aproximativ 5 cm (2 inchi) de pe spate, cu par ce creste in sens contrar restului. 

Personalitate Este un caine inteligent, curajos, vigilent, linistit dar independent. Este devotat familiei si se va intelege bine cu copiii daca nu il necajesc. Este precaut cu strainii si avand un caracter de vanator nu poate fi de incredere cu animalele mici. Daca este socializat de mic cu pisica, alti caini si alte animale din gospodarie le va accepta si nu vor fi probleme cand va creste.

Ingrijire Blana acestui caine se mentine frumoasa printr-un periaj o data sau de doua ori pe saptamana, iar in perioada de naparlire se poate utiliza o perie din cauciuc pentru a indeparta firele de par moarte si a menite blana lucioasa.

Conditii de viata Este un caine rezistent la intemprii care se va simti cel mai bine intr-o curte ingradita unde sa se poata misca in voie. Se poate acomoda si la apartament dar trebuie scos zilnic la plimbare in medie o ora/zi. Are un nivel moderat de activitate astfel ca dupa ce isi va consuma energia va sta linistit in casa. Ii place sa faca plimbari lungi, sa alerge pe langa o bicicleta. Necesita socializare si dresaj de mic, iar cand va creste o lesa.

Dresaj Dresajul trebuie sa fie consecvent, dar balnd. Cainii din aceasta rasa sunt inteligenti, inteleg repede ce li se cere, dar sunt si cam incapatanati, astfel necesita un stapan cu un caracter puternic.

Utilitate In tara de origine este folosit ca un bun caine de vanatoare (in special pentru lei). Este un excelent caine de paza, dar si un bun companion.