150 Vizualizari

13 dec., 2016 la 3:00 pm

Renii slăbesc constant, din cauza încălzirii climatice

Chiar și Moș Crăciun are de suferit din cauza încălzirii climatice, întrucât renii care îi trag de obicei sania au început să-și piardă puterile, relatează AFP, citând rezultatele unui studiu publicat recent.

“În acești ultimi 20 de ani – o perioadă de încălzire vizibilă atât vara cât și iarna, în Arctica”, renii din arhipelagul norvegian Svalbard “au devenit mai mici și mai ușori”, precizează, potrivit Agerpres, British Ecological Society (BES), într-un comunicat care rezumă concluziile unui studiu prezentat la Liverpool.

O echipă de oameni de știință de la Institutul James Hutton, un centru de cercetări scoțian, de la Institutul norvegian de cercetare a naturii și din cadrul Universității norvegiene de științe ale vieții au studiat evoluția renilor măsurându-i și cântărindu-i din 1994. În fiecare iarnă, ei au capturat, marcat și măsurat renii în vârstă de zece luni. Ei au revenit apoi la fața locului în fiecare an pentru a măsura și cântări renii din diferite generații pe măsură ce ajungeau la vârsta adultă.

Studiul arată că “în 16 ani, greutatea renilor adulți a scăzut cu 12%, de la 55 kg în cazul celor născuți în 1994, la doar puțin peste 48 kg în cazul celor născuți în 2010”, potrivit comunicatului.

“12% poate părea puțin dar, dată fiind importanța greutății corporale pentru reproducere și supraviețuire, poate fi enorm”, a explicat pentru AFP Steve Albon, din cadrul Institutului James Hutton. “Lucrările noastre au arătat că atunci când greutatea medie a exemplarelor din populația adultă este mai mică de 50 kg în luna aprilie, populația se va diminua”, a adăugat el. Or generațiile recente “sunt sub acest prag”.

Cercetătorii consideră că această scădere în greutate a renilor din Svalbard este legată de încălzirea climatică.

Iernile mai calde fac să plouă mai mult. Ploile cad peste zăpadă, aceasta îngheață, împiedicându-i pe reni să ajungă la lichenii pe care obișnuiau să-i pască. Rezultatul este că “renii sunt înfometațí și își pierd puii sau nasc pui mult mai ușori”, explică BES.

Scăderea în greutate a renilor nu a dus încă la o diminuare a populației. Dimpotrivă, în ultimii 20 de ani, numărul renilor s-a dublat, de unde o competiție sporită pentru hrană în timpul iernii care ar putea explica parțial și scăderea lor în greutate.

Potrivit unui studiu apărut în noiembrie, încălzirea climatică amenință și supraviețuirea renilor în Siberia, unde ploile care provoacă înghețul îi privează de hrană.

În 2015, temperatura de la suprafața solului din Arctica “a atins nivelurile înregistrate în 2007 și 2011, recorduri de la începutul colectării de date de la începutul secolului al XX-lea, cu o creștere de 2,8 grade Celsius față de acea perioadă”, se menționează într-un raport internațional de referință.

Comenteaza articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

* Accept ca numele si adresa de email furnizate de mine sa fie folosite pentru a participa la sectiunile de comentarii din paginile animalzoo.ro

 

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

X