Sari la conținut
Home » Reacția câinelui la mângâiatul pe burtă?

Reacția câinelui la mângâiatul pe burtă?

Nu te-ai întrebat niciodată de ce dă câinele din picior când îl mângâii pe burtă? Această reacție este necontrolată și este cauzată de punctul dulce. Cine îşi iubeşte căţelul ştie exact unde să-l scarpine că obţină respectiva reacţie, care de multe ori, pentru iubitorii de animale este destul de amuzantă. Pe de altă parte doar faptul că dă din picior când îl scarpini pe burtă nu înseamnă neapărat că îi şi face plăcere. Sigur că orice câine se bucură de un scărpinat pe burtă făcut cu simţ de răspundere, dar dacă stârnirea reflexului îi face plăcere doar stăpânul iubitor îşi poate da seama.

De ce dă câinele din picior când îl mângâii pe burtă? În realitate este o reacţie de autoapărare, un reflex de scărpinare care există pentru a-l ajuta pe câine să ţină departe insectele periculoase sau iritante. Este un gest relflex care îl ajută pe câine să scape de invazia insectelor care ar putea să-l îmbolnăvească.

Unele porţiuni din pielea animalelor sunt înţesate de nervi senzoriali conectaţi la măduva spinării. Când simt o scărpinătură sau o gâdilitură nervii trimit un semnal urgent la şira spinării pe care aceasta îl interpretează ca potenţial pericol şi care transmite semnal de scărpinat piciorului.

Veterinarii fac să dea câinele din picior când îl scarpina pe burtă pentru a verifica leziunile nervoase. Aşa cum medicii umani încearcă pacienţilor reflexele de la genunchi la fel veterinarii verifică reflexele animalelor provocându-le „reflexul de scărpinat”.