Adoptam un caine dintr-o anumita rasa doar in functie de infatisarea pe care o are, fara sa ne informam cu privire la nevoile pe care acesta le are. Rezultatul? Un caine nefericit, ce ajunge sa aiba probleme de sanatate din cauza ingrijirii precare.Daca lucrezi cat e ziua de lunga, dar ai ales totusi sa iti imparti viata cu acel prieten special, atunci trebuie sa te asiguri ca macar timpul liber il dedici lui. Fara iesiri cu prietenii, dupa program, fara nopti in care lipsesti de acasa. Cainele tau are nevoie de tine…Exista, totusi, potrivit zooland.ro, cateva rase de caini care se inteleg foarte bine si cu stapanii cam ocupati. Daca au parte de mancare, de apa, de jucarii antrenante si de spatiu necesar pentru joaca, atunci se pot acomoda mai usor cu absenta stapanilor (atentie: absenta de maximum o zi, nu de zile intregi!).Cele mai bune „home alone” rase de caini sunt:Basset Hound – Cainele din rasa Basset Hound este, in general, destul de „moale”. Este unul dintre cei mai potriviti caini de apartament. Iubeste sa se plimbe si sa isi foloseasca nasul, dar daca este lasat singur in casa, nu se supara: s-ar putea sa isi petreasca majoritatea timpului dormind. Dar, atentie! Ca toate rasele de caine, Basset Hound se poate confrunta mai des cu anumite probleme de sanatate: trebuie sa ii pastrezi mereu urechile curate, sa il ingrijesti si sa ii tii dieta sub control, pentru a evita obezitatea.

sursa foto: www.basset.net
sursa foto: www.basset.net
Shar Pei – Acest caine lipsit de energie este perfect pentru stapanii ocupati cu munca! Desi recunoscut pentru lupta si vanatoare, nu este prea activ. Cu toate acestea, cainii Shar Pei sunt destul de grijulii si buni paznici. Ai grija, insa: acesti caini originari din China sunt destul de bolnaviciosi.
sursa foto: www.zastavki.com
sursa foto: www.zastavki.com
Bulldog Francez – Toti cainii au nevoie de compania si de atentia noastra, dar aceia din rasa Bulldog Francez nu se supara foarte tare, daca sunt lasati singuri mai multe ore. Nu ii va deranja deloc sa inlocuiasca plimbarile cu somnul. Atentie, insa! Acest lucru nu inseamna ca nu au nevoie deloc de compania noastra! Un alt plus pe care Bulldogii Francezi il aduc este acela ca nu pot latra foarte multe, iar acest lucru face din ei alegerea ideala pentru persoanele care locuiesc la bloc si care au vecini ce iubesc sa se planga de zgomot…
sursa foto: youtube.com
sursa foto: youtube.com
Chihuahua – Daca iti plac catelusii mici, dar esti un stapan prea ocupat ca sa adopti unul, atunci Chihuahua poate fi alegerea perfecta. Cainii din aceasta rasa nu au mari probleme in a sta singurei acasa mai multe ore, mai ales daca gasesc cate ceva de facut si au hrana si apa la discretie. Majoritatea cainilor din rasa Chihuahua cantaresc mai putin de trei kilograme si sunt destul de recunoscuti pentru agresivitate ridicata (lucru ce poate fi pus pe seama dimensiunilor reduse). Ei se pot confrunta adesea cu luxatie patelara, cu probleme ale danturii (motiv pentru care trebuie ingrijit corespunzator) si cu obezitatea.
sursa foto: www.lovablechihuahua.com
sursa foto: www.lovablechihuahua.com
Ogarii – Lucrezi cat e ziua de lunga si, cu toate acestea, ti-ai dori sa adopti un caine mare? Ogarul este alegerea ideala! Ogarii sunt unii dintre acei caini perfecti pentru viata de apartament: se ghemuiesc in pat si dorm cat e ziua de lunga. Cu toate acestea, nu te culca pe o ureche! Ia-i jucarii antrenante si petrece-ti timpul cu el, cand vii de la munca. Nu se supara daca e lasat singur ore intregi, dar nici nu trebuie ignorat prea mult timp. Una peste alta, este prietenul care are nevoie de compania ta!Bichon Maltez – Pufosenia de-abia asteapta sa fie lasata singura, sa doarma toata ziulica pe canapeaua moale. In plus, cainele din rasa Bichon Maltez nu iti intoarce casa cu susul in jos, daca este lasat singur. Cu toate acestea, trebuie sa ai grija: cand te intorci acasa, acorda-i atentia necesara. Ai grija de blana lui si joaca-te cu el. Un caine fericit e un caine sanatos!
sursa foto: www.silvieon4.com
sursa foto: www.silvieon4.com
Whippet – Acest caine de talie medie este perfect pentru viata de apartament, din moment ce iubeste curatenia si somnul. Ca si varul sau mai mare, ogarul, iubeste suprafetele fine, asa ca probabil majoritatea timpului si-o va petrece pe canapea. Cu toate acestea, cand te intorci de la birou este musai sa il scoti pe urias la plimbare: sa nu uitam, totusi, ca e un caine si are nevoie de activitate. Partea mai putina buna este ca Whippetul este mai retras din fire, asa ca nu prea interactioneaza cu strainii.
sursa foto: www.whippetworld.net
sursa foto: www.whippetworld.net