Sari la conținut
Home » Puii de cățel, atracție irezistibliă. Care este explicația

Puii de cățel, atracție irezistibliă. Care este explicația

Puii de cățel, doar cu puterea unei priviri implorante și cu ochi mari, reușesc să ne cucerească instant. Recent, o echipă de cercetători a reușit să explice ce a influențat acest comportament al cățeilor și sensibilitatea noastră la aceste patrupede.

Puii de cățel și-au modificat comportamentul în timp

Studiile arată că, vinovați pentru această reacție am fi chiar noi, oamenii. Recent, o echipă de cercetători a descoperit că mușchii „sprâncenelor” care contorsionează fețele câinilor în expresii rugătoare adorabile nu sunt de obicei prezenți la lupi, sugerând că au apărut după ce noi, oamenii, am domesticit canis familiaris.

„Mișcarea interioară ridicată a sprâncenelor, la câini, este condusă de un mușchi care nu există în mod constant la ruda lor cea mai apropiată, lupul”, a declarat Anne Burrows, de la Universitatea Duquesne.

Drăgălășenia puilor de cățel pusă pe seama oamenilor

„Această mișcare face ca ochii unui câine să pară mai mari, dându-i un aspect copilăresc. Ar putea, de asemenea, să mimeze mișcarea facială pe care oamenii o fac atunci când sunt triști”, a adăugat psihologul evoluționist Bridget Waller, de la Universitatea din Portsmouth, Regatul Unit.

Burrows și colegii lui s-au bazat pe cercetările efectuate pe sprâncene, constatând că câinii nu numai că au mușchi diferiți față de lup, dar și structura mușchilor feței lor diferă. Chiar și compoziția internă a mușchilor feței câinelui s-a schimbat pentru a arăta ca a omului.

„Aceste diferențe sugerează că având fibre musculare mai rapide contribuie la capacitatea câinelui de a comunica eficient cu oamenii”, a spus Burrows. „De-a lungul procesului de domesticire, oamenii au crescut câinii în mod selectiv, pe baza expresiilor faciale care erau similare cu ale lor, iar de-a lungul timpului mușchii câinilor ar fi evoluat pentru a comunica mai bine cu omul”, a completat acesta.

Când a început legătura noastră cu aceste animale, în perioada vânătorilor-culegători ai umanității, cu până la 4000 de ani în urmă, este clar că comunicarea rapidă între specii a oferit un avantaj de supraviețuire împotriva prădătorilor reciproci.

Cu o presiune atât de puternică pentru a comunica mai bine cu oamenii, selecția naturală a perfecționat și abilitățile câinilor de a ne înțelege; în anumite privințe, poate chiar mai bine decât ne putem înțelege noi.

Pentru început, tovarășii noștri canini pot să-și dea seama când mințim și simt instinctiv și reacționează în conformitate.