Stiati ca

Primul amfibian care depune ouă și își hrănește puii cu lapte descoperit de oamenii de știință

Primul amfibian care depune ouă și își hrănește puii cu lapte descoperit de oamenii de știință. Cercetătorii din Brazilia au descoperit primul amfibian care depune ouă și își hrănește puii cu „lapte”. Caecilienii inelați produc lapte bogat în substanțe nutritive prin partea din spate, spre deosebire de mamifere.

Primul amfibian care depune ouă și își hrănește puii cu lapte

În plus, mama crește un strat de piele bogat în proteine pentru a-și hrăni puii; laptele îl completează. Această descoperire schimbă cercetările privind comportamentul de naștere al amfibienilor.

 

Caecilienii inelați sunt una dintre cele 220 de specii de caecilieni, amfibieni fără membre care trăiesc sub pământ. Unii caecilieni nasc, dar cel inelat depune ouă.

Popular Science l-a citat pe Carlos Jared, autorul principal al studiului din Science și biolog la Institutul Butantan din São Paulo, care a declarat că aceste vertebrate sunt slab cunoscute din cauza accesului limitat.

 

Caracterul evaziv al acestei creaturi a făcut ca fabricarea laptelui să fie dificil de descoperit. Cercetătorii ar fi putut să nu descopere strategiile parentale unice ale caecilianului inelat fără un serial de natură de la BBC.

 

O echipă BBC care filma Life in Cold Blood în 2008 a surprins imagini rare cu o femelă de caecilian inelat cu puii săi. Micuții amfibieni smulgeau cu frenezie pielea mamei lor. Cercetătorii au descoperit ulterior că femelele care se reproduc au creat acest strat exterior plin de proteine pentru a-și hrăni puii.

 

„Am fost atât de intrigați de acest lucru încât nu am acordat prea multă atenție celorlalte comportamente pe care le-am văzut”, a declarat Marta Antoniazzi, cercetător la Institutul Butantan, pentru Scientific American.

 

Imaginile inițiale i-au inspirat pe cercetători să studieze parentingul cecililor inelați. Descoperirile lor le-au schimbat viziunea asupra comportamentului amfibienilor.

 

Cercetătorii au revăzut pe larg imaginile de la BBC pentru a identifica orice alte ciudățenii. În primul rând, au observat că puii de caecilian inelat stăteau aproape de orificiul cloacal al mamei, canalul urinar, digestiv și reproductiv din spate.

 

„Capul puilor era tot timpul aproape de deschiderea cloacală a femelei”, a declarat Jared pentru Scientific American. „Unii chiar și-au băgat capul înăuntru și păreau foarte încântați”.

 

Echipa a comparat intestinele, veziculele, cloacele și oviductul femelelor de caecilian inelat cu și fără pui. În oviductul mamelor au fost găsite glande mari, pline de lapte bogat în acizi grași și zahăr. Acest „lapte” era asemănător cu cel al mamiferelor.

 

Puii se mișcau în apropierea deschiderii cloacale și scoteau sunete înalte pentru a încuraja mama să elibereze laptele, au constatat cercetătorii. Acest lucru se putea întâmpla de șase ori pe zi. O astfel de cerșetorie la amfibieni este fără precedent.

 

Cercetătorii spun că aceste descoperiri ar putea explica evoluția caecilienilor.

 

Mark Wilkinson, biolog evoluționist la Muzeul de Istorie Naturală din Londra, a declarat pentru Science News că astfel este mai ușor să ne imaginăm cum au evoluat unele din speciile care își foloseau oviductul pentru a produce hrană. „Am învățat multe despre caecilieni în ultimele decenii, dar nu facem decât să zgâriem suprafața”.

Recent Posts

Cum poți avea o relație bună cu câinele tău

Cum poți avea o relație bună cu câinele tău. Important este să știi să ”traduci”…

2 săptămâni ago

O pisică mers singură la veterinar să nască. Unde se întâmplă asta

O pisică a mers singură la veterinar să nască, acest lucru s-a întâmplat la noi…

2 săptămâni ago

De ce este greșit să-i dai pisicii tale să mănânce carne crudă

De de este greșit să-i dai pisicii tale să mănânce carne crudă conform specialiștilor în…

2 săptămâni ago

Medicii atrag atenția: au apărut căpușele

Medicii atrag atenția: au apărut căpușele și primii pacienți care au cerut ajutorul specialiștilor. Sezonul…

4 săptămâni ago

Liliecii ”Vulpi zburătoare” din Australia sunt amenințate cu dispariția

Liliecii ”Vulpi zburătoare” din Australia sunt amenințate, în acest moment, ca niciodată înainte. Aceste animale…

4 săptămâni ago

O nouă campanie speră să sensibilizeze și să reducă cererea de câini cu probleme de sănătate

O nouă campanie speră să sensibilizeze și să reducă cererea de câini cu probleme de…

4 săptămâni ago

Parteneri

  • INFOACTUAL

  • INFOACTUAL