Sari la conținut
Home » Prietenul tău a fost înțepat de insecte? Ce e de făcut?

Prietenul tău a fost înțepat de insecte? Ce e de făcut?

preietenul tău a fost înțepat de insecte? Ce e de făcut? Albinele, viespile și țânțarii își fac apariți în lunile calde. Mușcatura sau înțepătura diverselor insecte pot provoca  reacții alergice la oameni, dar pot aparea la câini și pisici indiferent de vârstă, rasa sau sex.

 Severitatea reacției poate varia de la usoara la grava

„Usoara: Reactiile alergice usoare  se manifesta prin febra, slabiciune si pierderea apetitului. Acest tip de reactii se remediaza in general fara tratament.Moderata: Urticaria este o reactie vasculara moderata a pielii evidentiata prin blande si inflamarea rapida si tumefierea buzelor, pleoapelor si a regiunii gatului. Acest tip de reactie alergica produce mancarime pronuntata. Urticaria poate progresa spre anafilaxie si este considerata o conditie care poate pune in pericol viata animalutului afectat.Grava: Cea mai severa reactie alergica este anafilaxia (socul anafilaxic). Produce respiratie dificila, colaps si foarte probabil moartea animalului afectat. Simptomele isi fac aparitia in cateva minute dupa ce o insecta reuseste sa muste sau sa intepe si evolueaza rapid.Animalele pot avea următoarele simptome: debutul brusc al vomitarii, diaree, mers vaccilant, diminuarea rapida a tensiunii arteriale, inflamarea laringelui (edem laringian) ducand la obstructia cailor respiratorii, convulsii si colaps cardiovascular sau moarte.ATENȚIE! Acest tip de reactie pune in pericol viata companionului dumneavoastra.Atat anafilaxia, cat si urticatia sunt declansate de anticorpii pe care sistemul imun i-a produs pentru un anumit component al veninului insectei. Anticorpii determina celulele inflamatorii de tipul bazofilelor si mastocitelor sa elibereze substante care produc reactia alergica. Majoritatea animalutelor alergice la intepaturile de insecte vor dezvolta edeme la nivelul fetei (umflarea fetei) si blande, foarte rar anafilaxie.Ingrijirea veterinara de specialitate in cazul reactiilor alergice ale cainilor si pisicilor la intepaturile insectelorNu exista niciun test pentru diagnosticarea anafilaxiei sau urticariei, dar medicul veterinar poate determina prezenta unei reactii alergice efectuand o scurta examinare clinica.

Tratamentul reactiilor alergice ale cainilor si pisicilor dupa intepaturile insectelor

Anafilaxia este o reactie alergica de extrema urgenta care se poate produce rapid dupa intepatura de insecte. Medicul veterinar va initia imediat terapia de sustinere, de urgenta.Animalele care supravietuiesc primelor cateva minute, de obicei, isi revin la normal, dar va trebui sa va duceti animalutul la medicul veterinar pentru examinare si tratament.

Prevenirea inteparii cainilor si pisicilor de catre insecte

Nu exista nici o modalitate de a preciza daca animalutul vostru va avea o reactie alergica.Exista rase, indeosebi cele cu par scurt si cele brahicefalice, care au o reactie alergica puternica la intepatura de pureci. Pe perioada verii aceste animale trebuie deparazitate extern la 2 sau 3 saptamani cu pipete de tip Frontline, Advantix etc. tocmai pentru a intrerupe ciclul biologic al purecilor”, potrivit mobile-vet.ro.