Sari la conținut
Home » Pot câinii să aibă tulburare afectivă sezonieră? Concret, ce reprezintă aceasta și cum se manifestă

Pot câinii să aibă tulburare afectivă sezonieră? Concret, ce reprezintă aceasta și cum se manifestă

În anotimpul rece, câinii pot suferi de tulburare afectivă sezonieră, la fel ca oamenii. Dar care sunt factorii care stau la baza declanșării acestei tulburări în rândul prietenior blănoși?

Iarna reprezintă un anotimp al distracției, atât pentru oameni, cât și pentru câini, iar principala atracție este zăpada, dar, totodată, iarna înseamnă și mai puține ore de lumină naturală.

Iar la oameni, acest lucru poate duce la depresia de iarnă sau la tulburarea afectivă sezonieră (SAD), care este un tip de depresie cu caracter sezonier. Ați observat schimbarea comportamentului câinelui dumneavoastră în timpul lunilor de iarnă?

Întrucât câinii au stări de spirit și o chimie a creierului similare cu cele ale oamenilor, este rezonabil să credem că și ei ar putea suferi de tulburare afectivă sezonieră. Citiți mai departe pentru a afla dacă iarna vă deprimă câinele și ce puteți face pentru a preveni acest lucru.

Câinii suferă de tulburare afectivă sezonieră?

La oameni, se crede că această despresie de iarnă este rezultatul scăderii cantității de lumină solară din timpul toamnei și iernii. Acest lucru poate perturba ceasul intern al unei persoane, ne poate scădea nivelul de serotonină (o substanță chimică din creier care reglează starea de spirit) și poate crește melatonina (o substanță chimică din creier eliberată de glanda pineală care afectează somnul).

Potrivit unui studiu efectuat asupra câinilor de sanie a arătat că nivelurile de melatonină ale patrupezilor erau mai mari iarna decât vara, așa că poate că și câinii sunt afectați de tulburarea afectivă sezonieră.

Câinii au glande pineale, la fel ca oamenii

Cu toate acestea, nu a existat încă un singur studiu care să analizeze în mod specific tulburarea afectivă sezonieră la câini. Dr. Jerry Klein, Chief Veterinary Officer pentru AKC, explică: „În acest moment, nu există nicio dovadă științifică care să demonstreze că patrupezii suferă de tulburare afectivă sezonieră, așa cum este descrisă la oameni, deși și câinii au glande pineale în creier.

Glanda pineală produce melatonină, un hormon derivat din serotonină care modulează tiparele de somn. La noi, unii oameni produc cantități mai mari de melatonină decât de obicei în lunile de iarnă, așa că ar putea fi de conceput ca și câinii să aibă unele modificări ale dispoziției. Dar nu există nicio modalitate de a măsura sau de a diagnostica în mod obiectiv această afecțiune la câini.”

Această afecțiune poate fi mai frecventă în zonele nordice

Dr. Klein se așteaptă, de asemenea, ca, în cazul în care câinii suferă de tulburare afectivă sezonieră, aceasta să fie mai frecventă în climatele nordice cu zile mai scurte. „La oameni, această afecțiune este specifică mai mult persoanelor care trăiesc în părțile nordice ale lumii, mai degrabă decât în climatele mai însorite și mai calde”, spune el.

„Prin urmare, s-ar putea crede că și câinii care trăiesc în climatele nordice îndepărtate, cum ar fi câinii care lucrează cu sania, ar fi cei mai afectați, dar niciun raport sau studiu cunoscut nu confirmă acest lucru. Poate pentru că sunt activi din punct de vedere fizic și implicați mental.”

Care sunt factorii care declanșează această depresie de iarnă?

Deși nu au existat cercetări extinse în acest domeniu, un sondaj efectuat în Regatul Unit de către Dispensarul Popular pentru Animale Bolnave a constatat că mulți proprietari au simțit că animalele lor de companie devin mai deprimate în timpul lunilor întunecate de iarnă. Câinii păreau să doarmă mai mult și erau mai puțin activi.

Dr. Klein subliniază: „La fel ca toate sondajele, acesta a fost subiectiv și s-a bazat pe percepția proprietarilor asupra animalelor lor de companie. Așadar, a fost mai degrabă anecdotică decât științifică”.

Stăpânii le pot transmite starea emoțională patrupezilor

Desigur, există multe explicații pentru rezultatele sondajului. Este posibil ca oamenii să își proiecteze propria depresie de iarnă asupra animalelor lor de companie. Un studiu recent a arătat că patrupezii pot recunoaște stările de spirit ale stăpânului lor și pot distinge între emoțiile pozitive și cele negative.

Așadar, dacă stăpânul lor se simte deprimat sau se confruntă cu tulburare afectivă sezonieră, nu este greu de imaginat că acest lucru ar putea avea un impact asupra propriei stări emoționale a câinelui. Sau poate că proprietarii le oferă animalelor lor de companie mai puțină stimulare mentală și mai puțin exercițiu fizic în timpul iernii.

Este greu de detectat cauza

Este greu de aflat dacă câinele tău răspunde la starea ta de spirit, dacă reacționează la acțiunile tale sau dacă suferă de propriile probleme emoționale. Ar putea exista chiar și o problemă de fond în ceea ce privește sănătatea lor fizică.

Prin urmare, Dr. Klein sugerează să nu vă diagnosticați câinele cu tulburare afectivă sezonieră de unul singur. „Nu există nicio dovadă științifică care să demonstreze că patrupezii suferă de tulburare afectivă sezonieră.

Dacă un câine pare letargic sau fără hrană, cel mai bine este să fie verificat de un medic veterinar pentru a vă asigura că nu există o problemă medicală de bază.”

Modalități de a vă păstra câinele fericit și sănătos în timpul iernii

Este important să îi asigurați toate nevoile fizice și emoționale ale câinelui dumneavoastră pe tot parcursul anului. De exemplu, faceți plimbări zilnice, jucați jocuri împreună sau oferiți-i jucării de tip puzzle care să pună la încercare creierul câinelui dumneavoastră. Luați în considerare activități pe care le puteți face în interior în zilele friguroase, cum ar fi activități de mirosire sau un curs de agilitate făcut în casă.

Dr. Klein sugerează: „Ieșiți cu câinele dvs. și bucurați-vă de lumina soarelui atunci când este posibil. Găsiți modalități de a vă stimula câinele atât mental, cât și fizic. Și deschideți jaluzelele și aduceți lumina soarelui înăuntru”.