Durata de viata: 12-16 ani
Grupa: Toy
Culoare: orice culori si varietati de culori
Talia: foarte mica
Naparlire: moderata
Inaltime: 18-23 cm
Greutatea: 2-3 kg

Pomeranianul este numit dupa provincia germana Pomerania, desi a fost creat in Anglia in secolul XIX prin imperecheri selective ale rasei Mittel Spitz cu scopul de a le reduce talia.Spre sfarsitul veacului interesul reginei Victoria pentru Pomeranian a contribuit foarte mult la cresterea popularitatii in intreaga lume.

Pomeranian este un caine inteligent, vioi si galagios, vigilent, energic, dornic sa invete. Are o fire voluntara si uneori este imprudent, angrenandu-se in incaierari cu alti caini, indiferent de talie. Foarte loial familiei, iubitor si protector cu stapanul, nu suporta prea bine despartirile si trebuie educat sa nu fie agitat si galagios pe perioadele de absenta mai indelungata a acestuia. Are tendinta de a latra mult, mai ales ca raspuns la zgomotele exterioare.Tind  sa aiba o personalitate dominanta, sunt oarecum obraznici si adesea nu vor ezita sa infrunte caini de patru sau cinci ori mai mari decat ei. Practic, ei par sa nu constientizeze dimensiunile lor mici. Din cauza acestor tendinte, formarea pomeranianului de la o varsta frageda este critica. Ei sunt independenti, curiosi, plini de energie si activi.
 Blana trebuie pieptanata o data la 3 saptamani, periajul mai des nefiind indicat pentru ca afecteaza stratul inferior. Se multumeste cu plimbari scurte, este activ in interior, joaca educativa fiind preferata. Poate fi intalnit in orice culori si combinatii de culori, cele mai populare fiind portocaliu, negru, maro, gri, alb. Cea mai importanta obligatie pe care o aveti este periajul zilnic si temeinic al blanii pentru a putea evita incalcirea firelor.De asemenea este bine sa asigurati o igiena riguroasa a zonei din jurul gurii si ochilor.Cand trebuie sa il spalati, samponul uscat este solutia cea mai buna deoarece celelalte tipuri de sampon pot indeparta uleiurile naturale ale blanitei. Totusi, daca utilizati un sampon umed este necesar ca acesta sa fie pentru pielea sensibila a a acestora, predispusa la iritatii si uscare.Trebuie atentie maxima atunci cand sunt tinuti in brate sau cand sunt lasati pe suprafete inalte pentru ca pot sari si se pot accidenta.
Pomeranian-3
Acesti caini sunt foarte inteligenti si cu o pregatire adecvata pot fi invatati sa faca aproape  orice.  Pomeranienii sunt foarte curiosi si le place sa faca trucuri.
În trecut, pomeranienii au fost folositi sa si caini de cautare si salvare, in special in cautari post-cutremur – fiind caini mici ei puteau localiza supravietuitorii cu usurinta.
Pomeranian Pomeranian-1
Pomeranian este o combinatie reusita intre spiritul nordic, liber si voluntar si spiritul germanic, sugerand robustete si disciplina. Reprezinta o rasa canina cu reprezentanti foarte simpatici (se afla in Top 15 al celor mai preferate rase de caini in SUA), afectuosi si jucausi. Cu necesitati de miscare moderate si o buna reactie in mediul familial, curat si inteligent, Pomeranian reprezinta o buna alegere pentru persoanele linistite, atente la detalii, cu tabieturi si program ordonat.
Au o stare de sanatate foarte buna ,deosebit de rar pot prezenta o afectiune congenitala specifica cainilor de talie mica-luxatia patelara.
– vezi un film haios cu aceste pufosenii:
Nume  pentru Pomeranian
Baieti Fete
01. Czor Lexi
02. Coco Maggie
03. Buster Diamond
04. Lucky Lola
05. Jupiter Azura
06. Zeus Honey
07. Cody Emma
08. Duke Bambi
09. Harley Tinkerbell
10. Ozzy Jasmine
V.M.